IeM: 21,7% eiropiešu dzīves laikā lietojuši marihuānu vai hašišu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Jaunākie pieejamie dati par situāciju Eiropā liecina, ka 73,6 miljoni jeb 21,7% eiropiešu dzīves laikā lietojuši marihuānu vai hašišu, un šī viela ir visbiežāk lietotā narkotiskā viela Eiropā, aģentūra BNS uzzināja Iekšlietu ministrijā (IeM).

Aplēses liecina, ka viena gada laikā eiropieši patērē ap 2 000 tonnām šo vielu. Savukārt informācija par veiktajām narkotisko vielu izņemšanām Eiropā liecina, ka 2012.gadā ES kopā atsavinātas 105 tonnas marihuānas un 457 tonnas hašiša.

Ceturtdien, 16.aprīlī, Rīgā notika Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu narkotiku jautājumu koordinatoru sanāksme, kurā dalībvalstu pārstāvji pārrunāja jaunākās tendences un dalībvalstu rīcību narkomānijas mazināšanā. Sanāksmē eksperti aktualizēja jautājumu, kā ierobežot marihuānas izplatību Eiropā.

Sanāksmes atklāšanā Latvijas Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Evika Siliņa norādīja uz negatīvām tendencēm marihuānas izplatības jomā, uzsverot, ka «sanāksme kopumā veltīta marihuānas problemātikai, jo šo tieši šo narkotisko vielu visvairāk lieto gan Eiropā, gan citviet pasaulē, līdz ar to nepieciešams rast piemērotākos risinājumus šīs narkotiskās vielas izplatības, lietošanas un izraisītās atkarības ierobežošanai».

Siliņa arī informēja, ka Eiropas līmenī var novērot kopēju tendenci, ka arvien biežāk marihuāna ir tā narkotikā viela, kuru pacienti min kā galveno iemeslu, uzsākot ārstēšanos no narkotiku atkarības pirmo reizi. Arī organizētajā noziedzībā marihuānas audzēšana un izplatīšana notiek ievērojamos apjomos.

Savukārt Eiropas Narkotiku un narkomānijas uzraudzības centra eksperts Danilo Balota ( Danilo Ballotta ) norādīja, ka marihuānas izplatība Eiropā ir sarežģīta problēma, kuru ietekmē gan pieprasījums pēc šīs narkotiskās vielas, gan arī katrā ES dalībvalstī pastāvošā tiesiskā sistēma.

Balota vērsa uzmanību uz kopējo satraucošo tendenci Eiropā, ka narkotiku lietošana kļūst aizvien izplatītāka jauniešu vidū. Viņš arī uzsvēra, ka katra ES dalībvalsts pieņem pasākumus marihuānas izplatības un lietošanas ierobežošanai atbilstoši situācijai tajā.

Latvijas narkotiku jautājumu nacionālā koordinatore Agnese Zīle-Veisberga secināja, ka sanāksmes dalībnieku aktivitāte apliecina, cik aktuāls ir jautājums par marihuānas lietošanas ierobežošanu un izplatību Eiropā un ka ar tā problemātiku saskaras visas ES dalībvalstis.

Sanāksmes noslēgumā dalībnieki secināja, ka, kaut arī marihuānas lietošanā un izplatībā vērojamas vairākas iepriekš minētās negatīvās tendences, atsevišķas pilsoniskās sabiedrības grupas Eiropā aicina uz narkotisko vielu ierobežojošās politikas liberalizāciju. Līdz ar to svarīgi veidot konstruktīvu un izglītojošu dialogu starp dažādām sabiedrības grupām.

Jau ziņots, ka ES dalībvalstu narkotiku jautājumu koordinatoru sanāksmi organizē katra ES Padomes prezidējošā valsts saskaņā ar ES Narkomānijas apkarošanas rīcības plānu. Sanāksmē gūtie secinājumi kalpos par pamatu ES dalībvalstu tupmāko viedokļu un nostājas veidošanai ES institūcijās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu