Turcijas premjers armēņu genocīda atzīšanu nosauc par «Eiropas rasismu»

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Turcijas premjerministrs Ahmets Davutoglu piektdien nosodījis Eiropas Parlamenta (EP) rezolūciju, kurā Turcija aicināta atzīt armēņu genocīdu, un nosaucis to par pieaugoša «rasisma» pazīmi Eiropā.

Viņš reportieriem Ankarā norādīja, ka šāds apgalvojums ignorējot musulmaņu turku ciešanas Pirmā pasaules kara laikā un kurinot naidu pret citām nekristīgajām reliģiskajām kopienām.

EP trešdien pieņēma rezolūciju, kurā aicināja Turciju izmantot 1915.gada traģēdijas simtgadi, lai «atzītu armēņu genocīdu» un palīdzētu samierināt abas tautas.

«EP nevajadzētu pieņemt lēmumus, kas var novest pie naida pret noteiktu reliģisku vai etnisku grupu, ja tas vēlas veicināt mieru,» sacīja Davutoglu. «Jautājums tagad ir vairāk nekā turku - armēņu jautājums. Tas ir jauns rasisma atspoguļojums Eiropā.»

Atgādinot par nacionālistu un galēji labējo grupējumu klātbūtni EP viņš sacīja: «Visi Eiropas marginālie grupējumi ir iekļuvuši EP.»

«EP ir struktūra, kura ļauj ļoti pavirši pieņemt lēmumus,» piebilda Davutoglu.

Spriedze saistībā ar dažādām traģēdijas interpretācijām pieaug līdz ar masu slaktiņa simtās gadadienas atceres tuvošanos 24.aprīlī. Īpaši to saasināja pāvesta Franciska armēņu slepkavību nosaukšana par genocīdu.

Armēnija un armēņu diasporas pārstāvji apgalvo, ka Osmaņu impērijas īstenotajā mērķtiecīgajā armēņu iznīdēšanas kampaņā Anatolijā, kas mūsdienās ir Turcijas austrumi, nogalinājuši 1,5 miljonus viņu priekšteču.

Turcijas uzskats ir krasi atšķirīgs - tā apgalvo, ka simtiem tūkstoši turku un armēņu gāja bojā Osmaņu impērijas un Krievijas impērijas cīņā par kontroli Anatolijas austrumos Pirmā pasaules kara laikā.

Davutoglu uzskata, ka, koncentrējoties uz armēņiem, tiekot aizmirstas musulmaņu turku ciešanas kaujās.

«Turki un armēņi dzīvojuši kopā 1000 gadus. Mēs esam gatavi uzlabot kaimiņattiecības ar Armēniju, bet mēs esam pret apgalvojumu, ka «turku sāpes jāaizmirst«,» sacīja Turcijas premjers.

«Mēs esam gatavi dalīties sāpēs, bet mēs neklanīsimies,» viņš piebilda.

Valdību atbalstošā laikraksta «Yeni Safak» komentārā norādīts, ka gan pāvesta, gan EP paziņojumi esot daļa no nedeklarēta «kara un diplomātiskā krustakara» pret Turciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu