Ukrainas valdības kontrolētos rajonos valsts austrumos nogāž Ļeņina pieminekļus

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Bruņoti vīrieši Ukrainas austrumos valdības kontrolētajās teritorijās nogāzuši vairākus padomju līdera Ļeņina pieminekļus, sestdien paziņoja amatpersonas.

Ļeņina pieminekļu nogāšana no jauna parāda pret Krieviju valdošo noskaņojumu laikā, kad Ukrainas centrālās valdības spēki jau gadu cīnās pret prokrieviskajiem separātistiem Ukrainas austrumos.

Divi pieminekļi piektdienas vakarā tika nogāzti pie universitātēm valdības kontrolētajā Harkovā, liecina videoapmaiņas vietnē «YouTube» publicēti video. Pirms nedēļas Ukrainas parlaments nobalsoja par likumu, kas aizliedz padomju simbolu izmantojumu Ukrainā.

Video redzams, ka vīriešu grupa apmet cilpu ap pirmās statujas kaklu un novelk to zemē, kur tā sašķīst. Tad viņi pārgrieza atslēgu vārtiem, kas ved uz otras statujas atrašanās vietu, un ar mikroautobusa palīdzību novilka zemē otru statuju.

Ukrainas prezidentam Petro Porošenko vēl ir jāparaksta Ukrainas parlamenta šomēnes pieņemtais likums, kas aizliedz visus simbolus un propagandu, kas reprezentē «totalitāros komunistu un nacistu režīmus», tai skaitā ielu nosaukumus, karogus un pieminekļus.

Daudzi ukraiņi gan jau ir sākuši iznīcināt komunisma laika pieminekļus.

Piektdien Kijevas varas institūcijas atbalstošais Luganskas apgabala, kurā daļu kontrolē arī separātisti, gubernatora birojs informēja, ka Ļeņina piemineklis Stanicjas Luganskas ciemā ir nokrāsots Ukrainas nacionālajās krāsās - dzeltenā un zilā - un vēlāk nogāzts.

«Darbinieki no rajona pārvaldes no rīta ieradās darbā un atrada Ļeņinu guļam horizontālā pozā,» paziņojumā piektdien informēja Luganskas apgabala gubernators Genādis Moskals.

«Skaidrs, ka pasaules proletariāta līderis nespeja izturēt, ka viņu aizskar, nokrāsojot Ukrainas nacionālajās krāsās, un viņš nolēma nokāpt no sava pjedestāla, bet paklupa un nokrita,» ironiski piebilda gubernators.

Valdības kontrolēto daļu citā separātistiem sašķeltā apgabalā - Doņeckā - varas iestades arī paziņoja, ka nenoskaidrotas personas ir izmantojušas kabeļus, lai novilktu zemē Ļeņina pieminekli Kramatorskas pilsētā.

Savukārt perokrieviskās amatpersonas piektdien uzstādīja Ļeņina pieminekli separātistu kontrolētajā Novoazovskas pilsētā, paziņoja reģiona separātistu līderi.

Piemineklis tika nogāzts pērn, kas pilsētu kontrolēja Ukrainas valdību atbalstošie spēki.

Tiklīdz parlamenta deputāti Kijevā bija pieņēmuši likumu par komunistu un nacistu simbolikas aizliegumu, «YouTube» parādījās video, kurā redzams, ka maskās tērpti vīrieši nogāž trīs citus bijušo komunistu līderu pieminekļus.

Likuma atbalstītāji teic, ka tas palīdzēs Ukrainai pārvarēt traumatisko nacistu okupāciju Otrā pasaules kara laikā un Maskavas dominanci lielāko 20.gadsimta daļu.

Krievija savukārt likumu nodēvēja par totalitāristisku un brīdināja, ka tas veicinās nacionālistu ideoloģijas izplatību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu