Polija pieprasa ASV atvainošanos par izteikumiem holokausta jautājumā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Polija svētdien paziņoja, ka tā ir pieprasījusi oficiālu ASV atvainošanos par Federālā Izmeklēšanas biroja (FIB) direktora Džeimsa Komija apgalvojumiem, ka Polija kopā ar Vāciju ir līdzvainīga holokaustā.

ASV vēstnieks Stīvens Malls «saņems protesta notu un uzaicinājumu atvainoties» par FIB direktora spriedumiem, tviterī paziņoja Polijas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Marcins Voicehovskis.

Komija apgalvojumi publikācijā laikrakstā «The Washington Post» izraisījuši sašutumu poļu politiķu vidū un medijos, kas viņa spriedumos saskata pārmetumus, ka Polijai it kā būtu bijusi zināma loma nacistiskās Vācijas īstenotajā ebreju genocīdā.

«Šo slaktiņu [holokaustu] vadīja slimi un ļauni cilvēki, bet šiem slimajiem un ļaunajiem līderiem pievienojās, sekoja cilvēki, kas mīlēja savas ģimenes, nesa zupu slimam kaimiņam, gāja uz baznīcu un ziedoja labdarībai. Labi cilvēki palīdzēja noslepkavot miljonus. (..) Viņu prātos Vācijas un Polijas, un Ungārijas un tik daudzu citu vietu slepkavas un līdzzinātāji nedarīja neko ļaunu,» publikācijā «Kāpēc es pieprasu, lai FIB aģenti apmeklē Holokausta muzeju» norādīja Komijs.

ASV vēstnieks Malls svētdien Polijas galvaspilsētā Varšavas geto sacelšanās 72.gadadienas sarīkojumā jau sniedzis neoficiālu atvainošanos.

«Jebkuri pieļāvumi, ka Polija vai kāda cita valsts vēl bez nacistiskās Vācijas būtu atbildīga par holokaustu, ir kļūda, tas ir kaitīgi un aizvainojoši,» žurnālistiem sacīja vēstnieks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu