ASV cenšas kliedēt ar Poliju radušās negācijas holokausta jautājumā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV amatpersonas pirmdien centās kliedēt negācijas, ko attiecībās ar Varšavu izraisījuši Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) direktora Džeimsa Komija apgalvojumi, ka Polija ir līdzvainīga holokaustā. Tomēr amatpersonas atteicās atbildēt, vai FIB direktoram būtu jāatvainojas.

Komija «nodoms nebija izteikt pieļāvumu, ka Polija kaut kādā veidā ir atbildīga par holokaustu», sacīja ASV Valsts departamenta preses sekretāre Marī Hārfa. «Tas, saprotams, ir kas tāds, par ko mēs šodien gribējām viest skaidrību.»

«ASV atzīst un apbrīno neskaitāmu poļu, ungāru un citu drosmīgo centienus okupētajā Eiropā aizsargāt savus ebreju līdzpilsoņus no nacistu genocīda,» norādīja Hārfa.

«Bija drosmīgi patrioti, pavisam noteikti - humānisti, kas palīdzēja, kad viņu valstis bija okupētas, kas palīdzēja aizstāvēt dažus savus līdzpilsoņus,» viņa sacīja, piebilstot, ka poļiem bija «jācieš zem smagā nacistu barbarisma sloga».

Tomēr viņa atteicās izteikties par to, vai Valsts departaments vēlas, lai Komijs atvainojas par saviem spriedumiem.

Polijas prezidents Broņislavs Komirovskis FIB direktora apgalvojumus, kas parādījušies ceturtdien publikācijā laikrakstā «The Washington Post», nodēvējis par «apvainojumu» Polijai.

Ir jāveic «rūpīgs darbs, lai kliedētu sliktos, kļūdainos un kaitīgos stereotipus par poļiem», norādīja Komorovskis.

Polijas Ārlietu ministrija svētdien paziņoja, ka tā ir pieprasījusi oficiālu ASV atvainošanos par FIB direktora apgalvojumiem.

ASV vēstnieks Stīvens Malls «saņems protesta notu un uzaicinājumu atvainoties» par FIB direktora spriedumiem, tviterī paziņoja Polijas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Marcins Voicehovskis.

Komija apgalvojumi publikācijā laikrakstā «The Washington Post» izraisījuši sašutumu poļu politiķu vidū un medijos, kas viņa spriedumos saskata pārmetumus, ka Polijai it kā būtu bijusi zināma loma nacistiskās Vācijas īstenotajā ebreju genocīdā.

«Šo slaktiņu [holokaustu] vadīja slimi un ļauni cilvēki, bet šiem slimajiem un ļaunajiem līderiem pievienojās, sekoja cilvēki, kas mīlēja savas ģimenes, nesa zupu slimam kaimiņam, gāja uz baznīcu un ziedoja labdarībai. Labi cilvēki palīdzēja noslepkavot miljonus. (..) Viņu prātos Vācijas un Polijas, un Ungārijas, un tik daudzu citu vietu slepkavas un līdzzinātāji nedarīja neko ļaunu,» publikācijā «Kāpēc es pieprasu, lai FIB aģenti apmeklē Holokausta muzeju» norādīja Komijs.

ASV vēstnieks Malls svētdien Polijas galvaspilsētā Varšavas geto sacelšanās 72. gadadienas sarīkojumā jau neoficiāli atvainojies.

«Jebkuri pieļāvumi, ka Polija vai kāda cita valsts vēl bez nacistiskās Vācijas būtu atbildīga par holokaustu, ir kļūda, tas ir kaitīgi un aizvainojoši,» žurnālistiem sacīja vēstnieks.

Vēsturniece Anna Aplbauma - Polijas parlamenta spīkera Radoslava Sikorska sieva -, svētdien rakstot «The Washington Post», nosodīja FIB direktora apgalvojumus.

«Kara laikā tādas Polijas valsts vispār nebija,» uzsvēra vēsturniece.

«Patiesībā tāpēc, ka nebija poļu valsts, vācieši varēja radīt patvaļas un vardarbības pasauli - tādu, kurā ikviens varēja tikt patvaļīgi noslepkavots, ikviens ebrejs varēja tikt deportēts un ikviens polis, kurš palīdzēja kādam ebrejam, varēja tikt uz vietas nošauts kopā ar savu ģimeni. Ar daudziem tas arī notika,» atgādināja Aplbauma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu