Lietuva plāno Ukrainas Aizsardzības ministrijai nosūtīt ekspertus

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lietuva plāno nosūtīt savus ekspertus uz Ukrainas Aizsardzības ministriju, paziņoja Lietuvas aizsardzības ministrs Juozs Oleks, kurš uzturas vizītē Kijevā.

«Esam vienojušies nosūtīt savus ekspertus ne tikai uz armijas vienībām, bet arī uz ministriju, lai dalītos savā pieredzē kā NATO dalībvalsts,» telefona sarunā no Kijevas aģentūrai BNS sacīja Oleks pēc tikšanās ar savu Ukrainas kolēģi Stepanu Poltoraku.

Oleks informēja, ka Lietuva plāno deleģēt vairākus ekspertus, kuru vidū būs gan militārie, gan civilie speciālisti. Viņi Ukrainā palīdzēs «risināt problēmas, kas rodas stratēģiskā līmenī», teica Lietuvas aizsardzības ministrs.

Viņš arī norādīja, ka ar Poltoraku ir runājuši arī par iespējamību Ukrainas karavīriem mācīties Lietuvā. Tāpat abu valstu ministri apsprieduši Ukrainas karavīru ārstēšanu Lietuvā.

Tikšanās laikā runāts arī par trīspusējo Lietuvas, Polijas un Ukrainas brigādi. Oleks teica, ka dalībvalstis cer «jau šovasar sākt kopīgu darbu galvenajā štābā» Polijas pilsētā Ļubļinā.

Lietuvas aizsardzības ministrs sacīja, ka pašreizējā situācija Ukrainas austrumos ir salīdzinoši mierīga, neskatoties uz to, ka gandrīz katru dienu tiek pārkāpts pamiers.

«Situācija ir mierīgāka, salīdzinājumā ar to, kāda bija pirms pamiera pasludināšanas. Diemžēl pārkāpumi notiek ik dienu,» viņš piebilda.

Ukraina novēro ieroču piegādes separātistiem un viņu apmācības, Oleks teica.

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) dati liecina, ka Ukrainas austrumos gadu ilgušajā konfliktā ir gājuši bojā vairāk nekā 6000 cilvēku. Rietumvalstis apgalvo, ka Krievija piegādā prokrieviskajiem separātistiem bruņojumu un palīdz kaujās pret Ukrainas valdības spēkiem, ko gan Krievija noliedz.

Vienlaikus ASV gaisa desantnieki pirmdien sāka Ukrainas valdības spēku apmācības, kas izraisīja Krievijas nosodījumu.

Lietuva ir nosūtījusi Ukrainai bruņojuma elementus, par kuriem detalizēta informācija gan netiek sniegta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu