Austrijas parlaments nosoda armēņu genocīdu

LETA/APA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Austrijas parlaments nosodījis Osmaņu impērijā 1915.gadā pastrādāto armēņu genocīdu.

Šī ir pirmā reize, kad Austrijas parlaments nosodījis armēņu slaktiņu, nosaucot to par genocīdu.

Spriedze saistībā ar dažādām traģēdijas interpretācijām pieaugusi līdz ar masu slaktiņa simtās gadadienas atceres tuvošanos 24.aprīlī. Īpaši to saasināja pāvesta Franciska armēņu slepkavību nosaukšana par genocīdu.

Armēnija un armēņu diasporas pārstāvji apgalvo, ka Osmaņu impērijas īstenotajā mērķtiecīgajā armēņu iznīdēšanas kampaņā Anatolijā, kas mūsdienās ir Turcijas austrumi, nogalināti 1,5 miljoni viņu priekšteču.

Turcijas uzskats ir krasi atšķirīgs - tā apgalvo, ka simtiem tūkstošu turku un armēņu gāja bojā Osmaņu impērijas un Krievijas impērijas cīņā par kontroli Anatolijas austrumos Pirmā pasaules kara laikā.

Armēnija vēlas, lai Turcija atzīst notikušo par genocīdu, bet Ankara kategoriski atsakās to darīt, kā arī turas pie uzskata, ka armēņu upuru skaits mērāms ap pusmiljonu, nevis pusotru miljonu, kā uzskata Armēnija.

Līdz šim armēņu slaktiņu par genocīdu atzinuši 20 valstu parlamenti.

Austrijas parlamenta paziņojumā, kurā genocīds nosodīts, pieminētas arī citas kristiešu grupas, kuras tika nogalinātas Osmaņu impērijā pirms simt gadiem, kā arī pievērsta uzmanība Austrijas vēsturiskajai atbildībai, ņemot vērā, ka bijusī monarhija Pirmajā pasaules karā bija Osmaņu impērijas sabiedrotā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu