CIP bijušajam direktoram sods par noslēpumu izpaušanu mīļākajai

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bijušajam ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktoram Deividam Petreusam ceturtdien tika piespriests divu gadu cietumsods nosacīti un 100 tūkstošu ASV dolāru (93 tūkstošu eiro) naudassods par slepenas informācijas izpaušanu savai mīļākajai laikā, kad viņš bija CIP direktors.

Atvaļinātais ģenerālis Petreuss atzina savu vainu tiesā Ziemeļkarolīnas štatā, šādi izvairoties no prāvas, kurā varētu nākt gaismā viņa mīlas dēkas un slepenās informācijas izpaušanas detaļas.

Tieslietu ministrija iepriekš pavēstīja, ka 62 gadus vecais Petreuss ir atzinis to, ka iedeva savai biogrāfei un mīļākajai Polai Brodvelai astoņas «melnās grāmatas» - piezīmju grāmatas, ko viņš rakstīja, būdams ASV spēku komandieris Afganistānā. Tās bija paredzētas kā ziņu avots Brodvelas rakstītai Petreusa biogrāfijai un tika iedotas viņai uz dažām dienām, bet pēc tam Petreuss tās glabāja pie sevis mājās.

Šajās grāmatās bija minēta Petreusa darba kārtība, slepenas piezīmes, aģentu identitātes, detaļas par ASV izlūkošanas spējām, kodi un atskaites par viņa tikšanās reizēm ar ASV prezidentu Baraku Obamu. Tiesa atzina, ka tajās bija slepena un ar nacionālo aizsardzību saistīta informācija.

Pēc atkāpšanās no CIP direktora amata Petreuss turpināja glabāt šīs piezīmju grāmatas savā mājoklī, kur tās 2013.gada aprīlī atrada FIB, veicot kratīšanu.

ASV prokurore Džila Vestmorlenda Rouza pēc soda piespriešanas paziņoja, ka Petreuss «atzinies slepenas informācijas neatļautā izņemšanā un glabāšanā, kā arī melošanā Federālajam izmeklēšanas birojam (FIB) un CIP par slepenās informācijas glabāšanu un rīkošanos ar to».

62 gadus vecajam Petreusam būtu draudējis reāls cietumsods, ja viņš būtu nolēmis apstrīdēt apsūdzības.

Petreuss 2012.gadā atkāpās no CIP direktora amata pēc tam, kad publiski parādījās informācija par viņa mīlas dēku ar armijas rezervisti Polu Brodvelu.

2012.gada oktobrī, kad Petreuss vēl bija CIP direktors, FIB aģenti viņu nopratināja CIP mītnē. Viņš toreiz apgalvoja, ka nekad neesot sniedzis slepenu informāciju Brodvelai.

Petreuss ir bijis arī ASV spēku komandieris gan Irākā, gan Afganistānā un ir viens no visvairāk apbalvojumus saņēmušajām un cienītajām savas paaudzes militārpersonām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu