Kazahstānā notiek prezidenta vēlēšanas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ar enerģijas resursiem bagātajā Kazahstānā svētdien notiek prezidenta vēlēšanas, kurās, visticamāk, pārliecinoši uzvarēs ilggadējais valsts vadītājs 74 gadus vecais Nursultans Nazarbajevs.

Balsošana notiek vairāk nekā 9000 vēlēšanu iecirkņos. Balsstiesības valstī, kas robežojas ar Krieviju un Ķīnu, ir vairāk nekā 9,5 miljoniem iedzīvotāju. Pēc starptautisko novērotāju vērtējuma Kazahstānā vēl nekad nav bijušas vēlēšanas, kas uzskatāmas par brīvām un godīgām.

Šaubas par Nazarbajeva uzvaru ir tikai retajam.

Viņš ir Kazahstānas prezidents kopš 1991.gada, kad valsts ieguva neatkarību no Padomju Savienības. Ja Nazarbajevs uzvarēs vēlēšanās un iegūs vēl vienu piecu gadu amata termiņu, pēc tā noslēguma viņš valsti būs vadījis 30 gadu.

Nazarbajeva novārtā nostumtā opozīcija kandidātus prezidenta vēlēšanās nav piedāvājusi,

tomēr vēlēšanās bez viņa ir vēl divi kandidāti, kas abi tiek uzskatīti par Nazarbajeva valdību atbalstošiem.

68 gadus vecais bijušais provinces ierēdnis Turguns Sizdikovs, kura vēlēšanu kampaņa bija vērsta pret globalizāciju - Holivudu, hamburgeriem un datorspēlēm - vēlēšanās pārstāv Kazahstānas Komunistisko tautas partiju.

Savukārt 63 gadus vecais Abelgazijs Kusainovs, kurš iepriekš ieņēmis dažādus nozīmīgus amatus valdībā un tagad vada nacionālo arodbiedrību federāciju, ir neatkarīgais kandidāts, kura kampaņa koncentrējas ap Kazahstānas vides problēmām.

Kompānijas «Ipsos MORI» veiktās sabiedriskās domas aptaujas rezultāti, kas publicēti otrdien, liecināja, ka 91% Kazahstānas iedzīvotāju ir apmierināti ar prezidenta vadību.

Jau vēstīts, ka Kazahstānas valdošā partija «Nur Otan» («Tēvzemes gaisma») 16.februārī aicināja rīkot prezidenta ārkārtas vēlēšanas, un tās pārstāvis Nazarbajevs 25.februārī parakstīja dekrētu par prezidenta pirmstermiņa vēlēšanu rīkošanu 26.aprīlī.

Prezidenta vēlēšanas notiks gadu pirms termiņa.

Nazarbajevs nekad nav nosaucis savu iespējamo pēcteci, tomēr vēl martā viņš sarunās ar iedzīvotājiem pauda atturību jautājumā par iespējamo kandidēšanu. Nedēļu vēlāk viņš paziņoja, ka ir pieņēmis savas partijas aicinājumu kandidēt.

Vēlēšanās ekonomikas jautājumi ir izvirzījušies priekšplānā,

lai gan Kazahstānā ir lielākā labklājība no piecām bijušajām padomju republikām Vidusāzijā.

Vietējie ražotāji atlaiž strādājošos, jo tiem ir grūti sacensties ar Krievijas importa precēm, kas saistībā ar rubļa vērtības kritumu ir kļuvušas krietni lētākas.

Martā un aprīlī Kazahstāna aizliedza Krievijas pārtikas produktus vietējā tirgū, lēmumu pamatojot ar standartu pārkāpumu, kā arī ir ierobežots Krievijas degvielas imports. Krievija, kas ir uzskatāma par tradicionālu Kazahstānas sabiedroto, šomēnes ieviesa līdzīgus pasākumus.

Zemās cenas Kazahstānas galvenajai eksporta precei - jēlnaftai - arī rada galvassāpes valdībai.

2011.gada vēlēšanās Nazarbajevs ieguva 95,5% balsu.

Kazahstānas Centrālā vēlēšanu komisija ir akreditējusi vairāk nekā tūkstoš starptautisko novērotāju, tostarp 168 ārvalstu plašsaziņas līdzekļu pārstāvjus.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijai (EDSO) ir nepilni 300 novērotāji. Pirmsvēlēšanu procesa novērtējumā EDSO norādīja uz bažām par Nazarbajeva «institucionālajām priekšrocībām» kampaņā, kurā abi pārējie kandidāti «gandrīz nav izplatījuši nekādus kampaņas materiālus».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu