Laikraksts: Hakeri no Krievijas piekļuvuši Obamas elektroniskajai sarakstei

LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Hakeri no Krievijas pagājušā gadā piekļuvuši ASV prezidenta Baraka Obamas elektroniskajai sarakstei, uzlaužot Baltā nama neslepeno datorsistēmas daļu, sestdien vēsta laikraksts «New York Times».

ASV amatpersonas šomēnes atzina, ka pagājušā gada rudenī Baltais nams saskāries ar «kibernotikumu», taču atteicās apstiprināt ziņas, ka datorsistēmā iekļuvuši hakeri no Krievijas. Pēc hakeru iebrukuma atklāšanas oktobrī tika daļēji slēgta Baltā nama e-pasta sarakste.

Atsaucoties uz amatpersonām, kas informētas par notikuma izmeklēšanu, «New York Times» ziņo, ka neautorizētā piekļuve ASV valdības datorsistēmām bijusi «daudz plašāka un satraucošāka» apmēra, turklāt, iespējams, ka hakeri bijuši saistīti, vai pat strādā Kremļa labā.

Hakeri nav uzlauzuši paša Obamas saraksti, bet uzbrucēji piekļuvuši Baltā nama darbinieku, ar kuriem regulāri komunicē prezidents, elektroniskās sarakstes arhīvam. No šīs sarakstes pētītas e-pasta vēstules, kas sūtītas un saņemtas no ASV prezidenta. Tāpat hakeri piekļuvuši ASV Valsts departamenta neslepenajai datorsistēmai.

Hakeri nav spējuši uzlauzt serverus, kas kontrolē saraksti no Obamas tālruņa «BlackBerry», ne arī Baltā nama slepenajām datorsistēmām.

Lielākajai daļai augstāko ASV amatpersonu ir divi darba datori, no kuriem viens darbojas pastiprinātas drošības slepenajā datortīklā, bet otrs tiek izmantots neslepenai komunikācijai.

«Tomēr amatpersonas atzīst, ka neslepenajā sistēmā parasti atrodama informācija, kas uzskatāma par slepenu - darba grafiks, e-pasta sarakste ar vēstniekiem un diplomātiem, diskusijas par personāla izmaiņām un likumiem un, nenovēršami, debates par politiku,» raksta avīze.

«Izmeklēšanā vislielākā uzmanība pievērsta faktam, ka Obamas komunikācija bija starp tām, kurām piekļuva hakeri, kas, domājam, ir saistīti ar Krievijas valdību, vai pat strādā tās labā. Šis Krievijas aspekts ir īpaši satraucošs,» laikrakstam sacīja augsta ranga amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

Lielākā daļa informācija ASV prezidentam tiek piegādāta mutiski, vai arī rakstīta uz papīra un šī komunikācija parasti notiek vai nu Ovālajā birojā vai Situāciju telpā, raksta «New York Times».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu