ASV ģenerālis: NATO ir uz pareizā ceļa, stiprinot austrumu flangu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Ja NATO turpinās darīt to, ko apņēmās Velsas samitā pērn septembrī - stiprināt alianses austrumu flangu -, alianse būs uz pareizā ceļa, intervijā aģentūrai BNS teica ASV armijas Eiropā komandieris ģenerālleitnants Frederiks Hodžss.

«Apliecinājums galvenokārt ir mācības. NATO šogad vien būs 24bataljona mēroga mācības, kuras visas būs ar vairāku valstu piedalīšanos,» teica Hodžss, kurš Tallinā ieradies uz Igaunijas bijušā prezidenta Lennarta Meri vārdā nosaukto drošības un ārpolitikas konferenci.

Viņš arī uzsvēra darbu, ko alianse veic, lai uzlabotu pārvietošanās, pielāgošanās un reaģēšanas brīvības uzlabošanai. Spēja karavīrus ātri pārvietot no ziemeļiem uz dienvidiem un pretēji ir būtiska savaldīšanas daļa, Hodžss piebilda.

NATO ģenerālis norādīja, ka Baltijas valstis atbildību par savu drošību uztver nopietni. «Igaunija rāda spožu piemēru, aizsardzībai atvēlot 2%» no iekšzemes kopprodukta, viņš uzteica.

«Domāju, ka viena no labākajām iespējām uzlabot kolektīvo aizsardzību ir ieguldīt Ziemeļaustrumu daudzvalstu karaspēkā. Igaunija ir veikusi labu ieguldījumu savā ģenerālštābā, arī Latvijai un Lietuvai tas jādara,» norādīja ASV Bruņoto spēku Eiropā komandieris.

«Mēs vēlamies, lai Krievija atkal ieiet starptautiskajā kopienā. Ir tik daudz jomu, kurās mēs strādājām kopā. Tomēr ir skaidrs, ka citas valsts teritorijas aneksija ir nepieņemama,» viņš uzsvēra, runājot par Krievijas pērn martā veikto Ukrainas Krimas pussalas aneksiju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu