Protesta akcijā pret degvielas akcīzes celšanas Tallinā pulcējas tūkstoš cilvēku

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Demonstrācijā pret plānoto lielo akcīzes nodokļa degvielai palielinājumu Igaunijā pie parlamenta ēkas Tallinā svētdien pulcējušies apmēram tūkstoš cilvēku.

«Nav gudri kost rokā, kas tevi baro», «Rīgikogu [parlaments] nav tautas kungs, bet tās kalps» un «Rīgikogu, izrādi cieņu Igaunijas valstij un tautai», lasāms uz plakātiem, kurus nesa protestētāji.

Protesta akciju organizēja ar Igaunijas Konservatīvo Tautas partiju (EKRE) saistītā nacionālistiski noskaņotā jauniešu kustība «Sinine Aratus» («Zilā atmoda»).

Līdzīga protesta akcija 1.maijā plānota Tartu centrālajā laukumā.

Igaunijas premjerministrs Tāvi Reivass ir paudis pārliecību, ka valdība ir apņēmusies turpināt plānoto degvielas akcīzes nodokļa celšanu, neskatoties uz sabiedrības saniknojumu.

Reivass atzina, ka cer paskaidrot, ka alternatīvu šādam solim nav.

Trīs partiju - Reformu partijas, Sociāldemokrātiskās partijas un «Tēvzemes» un «Res Publica» savienības (IRL) - veidotā koalīcija ir solījusi pabalstu par trešo bērnu paaugstināt līdz 300 eiro mēnesī, pazemināt sociālā nodokļa likmi par vienu procenta punktu un ar nodokļiem neapliekamo minimumu paaugstināt no 154 eiro līdz 205 eiro mēnesī. Kā galveno plānu finansēšanas avotu partijas ir minējušas augstākus akcīzes nodokļus.

Akcīzes nodoklis benzīnam Igaunijā pašlaik ir par 2,8% lielāks nekā kaimiņvalstī Latvijā, bet dīzeļdegvielai tas ir par 18% lielāks. Ja nodokļi tiks paaugstināti atbilstoši valdības plānam,

četru gadu laikā benzīna akcīzes nodoklis būs par 50,5% lielāks nekā Latvijā, bet dīzeļdegvielas nodoklis būs par 79,1% lielāks.

Koalīcijas plāns paredz, ka dīzeļdegvielai akcīzes nodoklis 2016.gadā tiktu palielināts par 14% un pēc tam katru gadu par 10%. Benzīna akcīzes nodokli plānots paaugstināt par 10%, sākot jau ar šo gadu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu