Kazahstānas prezidenta vēlēšanās ar 97,7% balsu triumfē Nazarbajevs

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kazahstānā svētdien notikušajās prezidenta vēlēšanās ir uzvarējis ilggadējais valsts vadītājs, 74 gadus vecais Nursultans Nazarbajevs, paziņoja Sociālpolitisko pētījumu institūts, balstoties uz tā sarīkotas nobalsojušo vēlētāju aptaujas rezultātiem.

Saskaņā ar šiem rezultātiem Nazarbajevs ieguvis 97,64% balsu, pavēstīja institūta direktore Aigula Sadvokasova.

Kazahstānas Komunistiskās tautas partijas Centrālkomitejas sekretārs Turguns Sizdikovs vēlēšanās ieguvis 1,59% balsu, bet Kazahstānas arodbiedrību federācijas priekšsēdētājs Abelgazi Kusainovs - 0,77% balsu, liecina šīs aptaujas rezultāti.

Sociālpolitisko pētījumu institūts aptaujāja katru piekto no nobalsojušajiem vēlētājiem.

Jau vēstīts, ka Kazahstānas valdošā partija «Nur Otan» («Tēvzemes gaisma») 16.februārī aicināja rīkot prezidenta ārkārtas vēlēšanas, un tās pārstāvis Nazarbajevs 25.februārī parakstīja dekrētu par prezidenta pirmstermiņa vēlēšanu rīkošanu 26.aprīlī. Prezidenta vēlēšanas notika gadu pirms termiņa.

Šaubas par Nazarbajeva uzvaru prezidenta vēlēšanās bija tikai retajam.

Viņš ir Kazahstānas prezidents kopš 1991.gada, kad valsts ieguva neatkarību, sabrūkot Padomju Savienībai.

Iepriekšējās prezidenta vēlēšanās 2011.gadā Nazarbajevs ieguva 95,5% balsu.

Pēc starptautisko novērotāju vērtējuma Kazahstānā vēl nekad nav bijušas vēlēšanas, kas būtu uzskatāmas par brīvām un godīgām.

Nazarbajevs nekad nav nosaucis savu iespējamo pēcteci prezidenta amatā, tomēr vēl martā viņš sarunās ar iedzīvotājiem pauda atturību jautājumā par iespējamo kandidēšanu prezidenta vēlēšanās. Nedēļu vēlāk viņš paziņoja, ka ir pieņēmis savas partijas aicinājumu kandidēt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu