ES nodokļu maksātājiem par spīti: Strasbūra vienmēr būšot ES galvaspilsēta

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Francija nekad nepieļaus, ka Strasbūrai tiek atņemts Eiropas galvaspilsētas statuss, svētdien solīja Francijas prezidents Fransuā Olands, par spīti tam, ka Eiropas Savienības (ES) politiķu ikmēneša pārbraucieni no Briseles uz Strasbūru nodokļu maksātājiem izmaksā pamatīgas summas.

«Francija nekad nepieļaus nekāda veida modifikāciju,» sacīja prezidents, parakstot jaunu vienošanos par teju miljarda eiro piešķiršanu Strasbūrai un apkārtējam Elzasas reģionam.

Eiropas parlamenta deputāti ir spiesti katru mēnesi pārcelties no Briseles uz Strasbūru balsošanas sesijām atbilstoši tradīcijai, kas ir noteikta pirmajos savienības līgumos.

«Ceļojošais cirks», kā tas dažkārt tiek dēvēts, saskaņā ar Eiropas Revīzijas palātas pagājušā gada aprēķiniem nodokļu maksātājiem izmaksā aptuveni 114 miljonus eiro gadā.

3000 līdz 4000 cilvēku, arī 800 EP deputāti, viņu administratīvie darbinieki un tulki, katru mēnesi dodas uz Strasbūru, lai tur pavadītu vienu nedēļu.

Viņi izmanto Strasbūras birojus tikai 317 dienas gadā, tomēr Strasbūras parlamenta ēkai, lai tā varētu funkcionēt, ir vajadzīgi 100 pilna laika darbinieki.

Amatpersonu pārvadāšanai tiek nolīgti divi ekspresvilcieni, bet kurjerdienests pārved vairākus tūkstošus kastu ar dokumentiem.

Kaut arī daudziem EP deputātiem nepatīk šie pārbraucieni, turklāt viņi bažījas, ka izšķērdība vairo vēlētāju neuzticību, pārmaiņas ir maz ticamas.

Tam, lai Brisele kļūtu par vienīgo parlamenta mājvietu, būtu nepieciešams visu 28 dalībvalstu vienbalsīgs atbalsts, un šādu ieceri pavisam noteikti bloķētu Francija, kas negrib atteikties no EP sesiju rīkošanas goda un finansiālajiem ieguvumiem.

Tiesa gan, jau 2013.gadā parādījās zīmes, ka pieaug atbalsts tam, lai parlaments pastāvīgi atrastos Briselē. EP deputāti ar 483 balsīm «par» un 141 «pret» togad atbalstīja izmaiņas ES līgumā, kas ļautu pašam parlamentam, nevis dalībvalstīm, izlemt, kur tas notur savas sēdes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu