ASV pilsētā Baltimorā vardarbīgu protestu dēļ izsludina ārkārtas stāvokli

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV pilsētā Baltimorā pirmdien vardarbīgu protestu pret policijas brutalitāti dēļ tika izsludināts ārkārtas stāvoklis un komandantstunda, un varas iestādes nosūtīja tūkstošiem policistu un Nacionālās gvardes karavīru apspiest šos protestus.

Protestu dalībnieki izlaupīja veikalus, dedzināja policijas automašīnas un apmētāja policistus ar akmeņiem un ķieģeļiem pēc melnādaina jaunieša Fredija Greja bērēm, kurš 19.aprīlī 25 gadu vecumā nomira no smagiem mugurkaula ievainojumiem, kurus bija guvis, kad viņu šomēnes aizturēja policija.

Vismaz 15 policisti tika ievainoti, un divi no viņiem turpina atveseļoties slimnīcā. Tika aizturēti 27 cilvēki, paziņoja Baltimoras policijas departamenta patruļu priekšnieks Derils de Souza.

Mērilendas štata gubernators Lerijs Hogans izsludināja ārkārtas stāvokli Baltimorā. Baltimoras mērs Stefānija Roulingsa-Bleika noteica komandantstundu pilsētā no pulksten 22:00 līdz 5.00, sākot ar otrdienu, un paziņoja, ka tajā iespējami drīz tiks izvietoti Nacionālās gvardes karavīri un policijas papildspēki.

«Pārāk daudz cilvēku paaudžu gaitā ir cēluši šo pilsētu, lai to iznīcinātu bandīti,» sacīja Roulingsa-Bleika.

Bažījoties par iespējamām nekārtībām pēc Greja bērēm, pirmdien Baltimorā ātrāk nekā parasti tika slēgta Mērilendas Universitātes pilsētiņa, firmu biroji un pilsētas slavenais Leksingtonas tirgus. Baltimoras beisbola komanda «Orioles» atcēla pirmdienas vakara spēli pret Bostonas komandu «Red Sox».

Par situācijas attīstību tika informēts ASV prezidents Baraks Obama un jaunā ASV ģenerālprokurore Loreta Linča, paziņoja Baltā nama administrācija.

Grejs pirmdien tika izvadīts no baptistu baznīcas Baltimoras nabadzīgajā rajonā Sendtaunā, un no viņa atvadījās tūkstošiem cilvēku.

Vardarbīgi protesti saistībā ar Greja nāvi izcēlās arī sestdien, kad tajos tika ievainoti seši policisti un aizturēti 34 protestētāji.

Dažas stundas pirms pirmdienas nekārtībām policija paziņoja, ka ir saņēmusi «ticamus draudus» par to, ka noziedznieku bandas Baltimorā ir «izveidojušas partnerību, lai «novāktu» policistus».

Greja tuvinieki bija lūguši nerīkot protestus saistībā ar viņa nāvi.

Baltimoras amatpersonas piektdien preses konferencē atzina, ka Grejam būtu vajadzējis saņemt medicīnisku palīdzību aizturēšanas laikā, kad saskaņā ar aculiecinieku teikto viņš no sāpēm kliedzis un tas fiksēts arī videoierakstā.

Policijai līdz 1.maijam ir jāpabeidz izmeklēšana par Greja nāves apstākļiem un jāiesniedz ziņojums Mērilendas štata prokuroram, kas izlems, vai izvirzīt apsūdzības. Seši policisti ir atstādināti no amata pienākumiem līdz policijas izmeklēšanas pabeigšanai.

ASV Tieslietu ministrija ir sākusi civiltiesisku izmeklēšanu par spēka lietošanu pret Greju no Baltimoras policijas puses.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu