Marodieri, grautiņi un armija ielās - nemieri Baltimorā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV Baltimoras pilsētā nerimst nemieri un grautiņi, tādēļ pilsētā ievesti Nacionālās gvardes spēki. Baltimora kļuvusi par kārtējo ASV pilsētu, kur uzliesmojuši tā dēvētie rasu nemieri.

Patlaban Baltimoras ielās pamazām tiek ievesta Mērilendas Nacionālā gvarde. Kopumā pilsētā plānots izvietot 5000 karavīru un apmēram 500 policistu papildspēkus.

Gvarde un policijas papildspēki sākuši patruļas, cenšoties nosargāt veikalus, komerciālās iestādes un privātīpašumus no vandaļu uzbrukumiem.

Pilsētā uzliesmojis marodierisms. Nemieru aizsegā tikuši izlaupīti daudzi veikali.

Protestu dalībnieki izlaupīja veikalus, dedzināja policijas automašīnas un apmētāja policistus ar akmeņiem un ķieģeļiem.

Grautiņi Baltimorā izcēlās pēc 25 gadus vecā Fredija Greja bērēm, kurā piedalījās vairāki tūkstoši cilvēku.

Viņš bija melnādainais, kurš šomēnes gāja bojā no aizturēšanas laikā un apcietinājumā gūtiem ievainojumiem. Viņu aizturēja tādēļ, ka viņš bija bēdzis, ieraugot policistus. Notikums izraisīja kārtējos protestus pret policijas izturēšanos pret melnādainajiem.

Varas iestādes jau laikus bažījās par iespējamajām nekārtībām pēc Greja bērēm, tāpēc

pirmdien Baltimorā ātrāk nekā parasti tika slēgta Mērilendas Universitātes pilsētiņa, firmu biroji un pilsētas slavenais Leksingtonas tirgus.

Baltimoras beisbola komanda «Orioles» atcēla pirmdienas vakara spēli pret Bostonas komandu «Red Sox».

Dažas stundas pirms pirmdienas nekārtībām policija paziņoja, ka ir saņēmusi «ticamus draudus» par to, ka noziedznieku bandas Baltimorā ir «izveidojušas partnerību, lai «novāktu» policistus».

Līdz pirmdienas vakaram bija arestēti 27 cilvēki, bet ievainojumus guvuši 15 policisti, no kuriem divi cietuši smagi un atrodas slimnīcā.

Baltimorā pirmdien tika izsludināts ārkārtas stāvoklis un komandantstunda, kas ilgst no plkst.22 līdz plkst.5 rītā.

Greja tuvinieki bija lūguši nerīkot protestus saistībā ar viņa nāvi.

Baltimoras amatpersonas piektdien preses konferencē atzina, ka Grejam būtu vajadzējis saņemt medicīnisku palīdzību aizturēšanas laikā, kad saskaņā ar aculiecinieku teikto viņš no sāpēm kliedzis un tas fiksēts arī videoierakstā.

Policijai līdz 1.maijam ir jāpabeidz izmeklēšana par Greja nāves apstākļiem un jāiesniedz ziņojums Mērilendas štata prokuroram, kas izlems, vai izvirzīt apsūdzības. Seši policisti ir atstādināti no amata pienākumiem līdz policijas izmeklēšanas pabeigšanai.

ASV Tieslietu ministrija ir sākusi civiltiesisku izmeklēšanu par spēka lietošanu pret Greju no Baltimoras policijas puses.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu