Orbāns aicina sākt debates par nāvessoda atjaunošanu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns otrdien nāca klajā ar aicinājumu sākt debates par nāvessoda atjaunošanu, norādot, ka pašreizējie sodi esot pārāk maigi.

«Jautājums par nāvessodu ir jāiekļauj Ungārijas dienaskārtībā,» uzrunājot žurnālistus Pēčā, uzsvēra Orbāns.

Viņš norādīja, ka pašreizējie sodi par slepkavību, tostarp mūža ieslodzījums bez tiesībām uz apžēlošanu, nav pietiekami, lai atturētu no jauniem noziegumiem.

Orbāns ar savu paziņojumu nācis klajā pēc kādas jaunas sievietes nesenās slepkavības veikala aplaupīšanas laikā netālu esošajā Kopošvārā, kas piesaistīja skaļu mediju uzmanību visā valstī.

Tajā pašā laikā nesenās aptaujas liecina, ka sākusi mazināties Orbāna vadītās konservatīvās partijas «Fidesz» popularitāte, kamēr atbalsts galēji labējai partijai «Kustība par labāku Ungāriju» («Jobbik») sācis augt.

Orbāns, kas tiek apsūdzēts arvien pieaugošā autoritārismā, pēdējā laikā sācis arī aktīvāk vērsties pret imigrāciju, un pagājušajā nedēļā viņš paziņoja, ka Eiropas Savienības (ES) normas šajā jomā ir «stulbas».

Ungārijas valdība pagājušajā nedēļā izsludināja «sabiedriskās konsultācijas» par imigrāciju, tostarp izvirzot jautājumu, vai patvēruma meklētājiem jāliek strādāt.

Nāves soda atjaunošanu jau sen atbalsta «Jobbik», kas kļuvusi par otro populārāko partiju Ungārijā un šomēnes pirmo reizi izcīnīja parlamenta deputāta vietu vienmandāta vēlēšanu apgabalā, ar nelielu balsu vairākumu pārspējot «Fidesz» kandidātu.

Ungārija atcēla nāvessodu pēc komunistiskā režīma likvidācijas 1990.gadā, un saskaņā ar iestāšanās protokolu ES tai nav tiesību to atjaunot.

Vēl ceturtdien Eiropadomes prezidents Donalds Tusks, mudinot Indonēziju atteikties no augstākā soda mēra izpildes grupai narkotiku kontrabandistu, no kuriem vairums ir ārvalstnieki, uzsvēra, ka ES «pilnīgi iebilst pret nāvessodu».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu