«Human Rights Watch»: Saūda Arābija Jemenā izmantojusi ASV ražotas kasešbumbas

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Starptautiskā cilvēktiesību organizācija «Human Rights Watch» svētdien paziņojusi, ka Saūda Arābija uzlidojumos pret Jemenas huti nemierniekiem izmantojusi Amerikas Savienotajās Valstīs ražotas kasešbumbas - civiliedzīvotājiem bīstamu bruņojumu, kas aizliegts ar 2008.gadā pieņemtu konvenciju, ko jau ratificējusi 91 pasaules valsts.

Kā norāda organizācija, kasešbumbu izmantošanu kādā uzlidojumā Jemenas ziemeļdaļā apliecina fotogrāfijas un videomateriāli, kuros redzams, ka tās nomestas apstrādātā zemē, bet nedaudz vairāk par puskilometru no šīs vietas atrodas vairāki nelieli ciemi.

Katrā kasešu bumbā atrodas 200-650 aptuveni tenisa bumbiņas lieluma spridzekļu, kas piepildīti ar nāvējošām adatiņām. Mazās bumbiņas izkaisās teritorijā, kas pielīdzināma aptuveni diviem futbola laukumiem, un vismaz 10% no tām nesprāgst tūlīt, bet var eksplodēt pie mazākās kustības pat pēc vairākiem gadiem, nodarot postījumus plašā rādiusā.

Nedz Saūda Arābija, nedz Jemena, nedz ASV minēto konvenciju nav parakstījušas.

«Saūda Arābija un citas koalīcijas locekles, kā arī piegādātāja ASV pārkāpj globālos standartus, kas nepieļauj kasešu munīcijas izmantošanu, ņemot vērā, ka tā rada ilglaicīgus draudus civiliedzīvotājiem,» norāda «Human Rights Watch».

Saūda Arābija un astoņas citas sunnītu arābu valstis bombardē Irānas atbalstīto huti kaujinieku pozīcijas Jemenā kopš marta beigām, kad Jemenas prezidents Abedrabo Mansurs Hadi bija spiests bēgt uz Saūda Arābiju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu