Telavivā policijas un Etiopijas ebreju sadursmēs ievainoti 70 cilvēki

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Izraēlas finanšu galvaspilsētā Telavivā svētdien sadursmēs, kas izraisījās Etiopijas izcelsmes ebreju un policijas starpā, ievainoti aptuveni 70 cilvēki, vēsta vietējās amatpersonas un mediji. Ievainoto vidū ir vairāki desmiti policistu. 46 cilvēkus vajadzēja hospitalizēt. Aptuveni 30 cilvēki arestēti.

Telavivas centrā svētdien notika Etiopijas ebreju demonstrācija, kas pārauga masu nekārtībās. Manifestanti apmētāja policiju ar akmeņiem, pudelēm un petardēm. Policija bija spiesta likt lietā asaru gāzi un apdullinošās granātas.

Demonstrāciju izraisīja nesen notikusī kāda Izraēlas etiopiešu karavīra piekaušana. Sitēji, kā noskaidrojies, bijuši policisti.

Protesta akcijas dalībnieki nodarījuši postījumus transporta līdzekļiem, apgāzuši vienu policijas automašīnu. Arī ēkām un restorāniem nodarīti postījumu.

Šādas protesta akcijas Telaviva vēl nebija pieredzējusi, atzīst žurnālisti, policijas pārstāvji un cilvēktiesību aktīvisti.

Kārtību pilsētā izdevies atjaunot tikai ap plkst.2 naktī.

Protestētāji varasiestādēm izvirzījuši virkni prasību, brīdinot, ka to neizpildīšanas gadījumā Telavivas «Rabīna laukums pārvērtīsies Baltimorā», vēsta telekanāls 9TV.

Pirmdien Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu tiksies ar Etiopijas ebreju pārstāvjiem, arī ar piekauto karavīru, kurš kļuvis par «melnā protesta» simbolu.

Par masu nekārtību iemeslu kļuvusi menlādainā karavīra Damasa Fadko piekaušana. Video fiksētais incidents noticis 26.aprīļa vakarā Holonā, Telavivas apgabalā, kur viena no ielām kāda aizdomīga priekšmeta dēļ tikusi slēgta.

Novērošanas kameras ierakstus nepilnas diennakts laikā noskatījās vairāki simti tūkstošu izraēliešu.

30.aprīlī akcija pret policijas patvaļa notika Jeruzalemē, bet 3.maijā - Telavivā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu