Itālijas ministrs: Ukrainai jāpiešķir autonomija Donbasam

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ukrainai ir jāpiešķir autonomija Donbasam, intervijā laikrakstam «La Stampa» paziņojis Itālijas ārlietu ministrs Paolo Džentiloni. «Itālija atbalsta Kijevu, un Kijevai ir jāizpilda nepieciešamās sāpīgās ekonomiskās un konstitucionālās reformas, arī jāpiešķir autonomija Donbasam,» sacīja ministrs.

Itālija tāpat kā citas Eiropas Savienības (ES) valstis, «pilnībā ieviesusi Krievijai noteiktās sankcijas», atgādināja ministrs, vienlaikus norādot, ka tas Itālijai «izmaksājis dārgi».

«Mūsu īpatnība ir tā, ka mēs uzskatām - durvis dialogam ar Krieviju nedrīkst tikt aizvērtas,» norādīja Džentiloni.

«Nelolojot ilūzijas par to, ka varētu notikt atgriešanās pie pirmskrīzes attiecībām, mums ir jāspēj uzturēt atvērti kanāli ar Maskavu,» sacīja ministrs.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko vēl martā skaidroja, ka Donbasā jaunas vēlēšanas tiks sarīkotas tad, kad to norise atbildīs Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas prasībām.

«Mēs darām visu iespējamo, lai atjaunotu Ukrainas suverenitāti, lai atjaunotu Ukrainas varasiestāžu darbību šajās teritorijās,» atzina prezidents.

Vēlēšanām Donbasā ir «jābūt brīvām, tām ir jābūt demokrātiskām, visi ārvalstu bruņotie formējumi ir jāizved no šīm teritorijām».

«Tur ir jāatjauno Ukrainas televīzijas un radio translācija, tur ir jāatjauno politisko partiju darbība, tur ir jānodrošina pilnvērtīga aģitācijas kampaņa, tur ir jānodrošina ārvalstu novērotāju darbība, un kā rezultāts tam būs tas, ka Ukrainas valsts vara garantēs atsevišķas vietējās pašpārvaldes pilnvaras,» paskaidroja Porošenko.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš pagājušā gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Ukrainas Ārlietu ministrijas pārstāvis Jevhens Perebijnis aprīļa beigās paziņoja, ka Krievija nav izpildījusi nevienu Minskas vienošanās punktu.

Krievija palielina savu militāro klātbūtni Ukrainā un spēku izvešanas vietā turpina iesūtīt jaunas Krievijas armijas vienības un ieročus, norādīja amatpersona.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu