Francijas Nacionālā Fronte aptur Lepēna seniora dalību partijā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Francijas galēji labējā partija Nacionālā fronte (FN) pirmdien apturēja tās dibinātāja Žana Marī Lepēna dalību partijā viņa skandalozo izteikumu dēļ, pastiprinoties konfliktam starp Lepēnu un viņa meitu - tagadējo partijas līderi Marinu Lepēnu.

86 gadus vecā Lepēna dalība partijā tika apturēta tās izpildinstitūcijas disciplinārā sēdē, kas tika sasaukta pēc tam, kad viņš atkārtoti nāca klajā ar izteikumiem, ka nacistiskās gāzes kameras bija tikai «vēstures detaļa». Viņš arī paziņoja, ka grib aizstāvēt «balto pasauli».

FN arī paziņoja, ka triju mēnešu laikā tiks sasaukta partijas biedru īpaša sanāksme, lai izlemtu, vai atņemt Lepēnam FN goda prezidenta titulu.

Lepēns nosauca savas dalības apturēšanu partijā par «noziedzīgu rīcību» un sacīja, ka vairs neatzīst Marinu par savu meitu un viņai «jāatsakās no sava vārda».

Viņš arī brīdināja partijas amatpersonas, ka izmantos «jebkādus līdzekļus» cīņai pret šo lēmumu.

Lepēns pirmdien ieradās uz FN sanāksmi tās galvenajā birojā Parīzes rietumu piepilsētā Nantērā, lai apspriestu gaidāmās reģionālās vēlēšanas. Viņš tomēr atteicās palikt uz disciplināro sēdi, kuru bija sasaukusi viņa meita, kas 2011.gadā pārņēma partijas vadību no tēva.

Lepēns sacīja, ka šī disciplinārā sēde «kaitējusi» viņa «cieņai». Viņš arī paziņoja reportieriem, ka nav ne runas par viņa aiziešanu no partijas un ka «viņiem būs mani jānogalina», lai apklusinātu.

Marina Lepēna svētdien paziņoja Francijas radio, ka tēvs «vairs nevar runāt Nacionālās frontes vārdā», jo «viņa izteikumi ir pret noteikto [partijas] līniju».

Marina Lepēna, kas plāno kandidēt Francijas prezidenta vēlēšanās 2017.gadā, aktīvi cenšas distancēt savu partiju no tās iepriekšējā antisemītiskā un rasistiskā tēla, lai palielinātu vēlētāju atbalstu.

Viņas attiecības ar tēvu ir sevišķi pasliktinājušās pēdējo mēnešu laikā. Pirms sešiem mēnešiem Marina ar troksni atstāja tēva māju pēc tam, kad viņa dobermanis nogalināja viņas bengāļu kaķi. Viņu attiecības galīgi pārtrauca Lepēna skandalozas intervijas.

Francijas prokuratūra aprīļa beigās paziņoja, ka izmeklēs apgalvojumus par to, ka Žans Marī Lepēns slēpis 2,2 miljonus eiro slepenā bankas kontā Šveicē. Pret Lepēnu, kurš ir Eiropas Parlamenta deputāts, kopš 2013.gada beigām arī notiek izmeklēšana par nedeklarētiem aktīviem, kuru apjoms tiek lēsts ap 1,1 miljonu eiro.

Notiek arī atsevišķa izmeklēšana par FN kampaņas finansēšanu kopš Marinas Lepēnas stāšanās partijas vadītājas amatā. Pērnā gada beigās FN saņēma kredītu deviņu miljonu eiro apmērā Krievijas bankā «Pervij češsko-rossijskij bank» (PČRB).

Lepēna aprīļa sākumā sastrīdējās ar tēvu saistībā ar viņa izteikumiem, ka nacistiskās Vācijas gāzes kameras bija «vēstures detaļa». Viņa nepiekrita arī tam, ka tēvs aizstāvēja Francijas karalaika vadītāju Filipu Petēnu, kurš pēc Francijas kapitulācijas bija sadarbojies ar nacistiem.

«Viņa kā goda prezidenta statuss neļauj viņam turēt par ķīlniekiem Nacionālo fronti, veicot šādas rupjas provokācijas, kas, šķiet, ir vērstas uz to, lai kaitētu man, bet, kuras diemžēl smagi skar visu kustību, tās amatpersonas, kandidātus, locekļus un vēlētājus,» sava tēva izteikumus kritizēja FN līdere.

Lepēna arī apsūdzēja tēvu «politiskā pašnāvībā» un sacīja, ka neatbalstīs viņa kandidēšanu reģionālajās vēlēšanās.

Lepēns pēc tam paziņoja, ka ir nolēmis atteikties no kandidēšanas Francijas reģionālajās vēlēšanās. Atbildot uz laikraksta «Le Figaro» jautājumu, kas varētu kandidēt viņa vietā, Lepēns minēja savu 25 gadus veco mazmeitu Marionu Marešalu-Lepēnu, kas ir uzlecoša zvaigzne Nacionālajā frontē un kuras sociālie uzskati tiek vērtēti kā konservatīvāki nekā Marinai Lepēnai.

Žans Marī Lepēns vadīja Nacionālo fronti no partijas dibināšanas 1972.gadā līdz 2011.gadam, kad tās vadību nodeva meitai.

FN pērn ieguva lielāko balsu skaitu Eiropas Parlamenta vēlēšanās Francijā, bet šogad reģionālajās velēšanās tai neizdevās uzvarēt nevienā departamentā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu