Stepana Banderas kapavietā Minhenē plāno ierīkot videonovērošanu un signalizāciju

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ukraiņu nacionālistu līdera Stepana Banderas radinieki plāno ierīkot viņa kapavietā Vācijas pilsētā Minhenē videonovērošanu un signalizāciju, lai pasargātu to no vandalisma, vēsta Ukrainas ziņu aģentūra UNIAN.

Pirms dažām dienām lielais baltais marmora krusts uz Banderas kapa bija apķēpāts ar sarkanu krāsu no abām pusēm, paziņoja tūristi, kas apmeklēja viņa kapu.

Šajā vandalisma aktā gan liels posts netika nodarīts, jo krāsa uzreiz tika nomazgāta.

Tas bija trešais vandalisma akts pret Banderas kapu pēdējā gada laikā. Pērn ļaundari nogāza krustu un mēģināja izrakņāt kapu.

Vācijas policija nav atradusi nevienu no šiem vandaļiem, tāpēc Banderas tuvinieki plāno ierīkot kapavietā videonovērošanu un signalizāciju.

«Es tagad runāšu ar uzņēmumu, kurš nodarbojas ar signalizācijas un novērošanas kameru uzstādīšanu, lai viņi man sastādītu tāmi, cik šāds pasākums izmaksās. Un tad mēs Ukrainas Izglītības politikas institūtā nolemsim tur ierīkot signalizāciju, kas atbaidītu šos cilvēkus no tā kaunpilnā darba, ko viņi dara Stepana Banderas kapavietā,» sacīja Banderas znots Andrejs Kucans.

Videonovērošanas un signalizācijas ierīkošanai vajadzīgs policijas rīkojums. To panākt varētu būt problemātiski kapsētas apmeklētāju personas datu aizsardzības dēļ.

Ukraiņu nacionālisma teorētiķis, ideologs un politiķis Stepans Bandera piedzima 1909.gada 1.janvārī tagadējā Ivanofrankovskas apgabalā uniātu priestera ģimenē. 1959.gada 15.oktobrī viņu Minhenē noslepkavoja PSRS Valsts drošības komitejas (VDK) aģents.

Banderam par piedalīšanos Polijas valdības ministra slepkavībā 1934.gadā tika piespriests nāvessods, kurš pēc tam tika nomainīts ar mūža ieslodzījumu. Viņš bija ieslodzīts Polijas cietumos līdz 1939.gadam, kad šo valsti okupēja un sadalīja Vācija un Padomju Savienība.

1940.gada februārī pēc Ukraiņu nacionālistu organizācijas (OUN) sašķelšanās Bandera sāka vadīt vienu no šīs organizācijas frakcijām. Pēc tam, kad OUN 1941.gada 30.jūnijā proklamēja Ukrainas neatkarību, nacionālsociālistiskās Vācijas okupācijas iestādes 1941.gada 6.jūlijā Banderu apcietināja, ieslodzīja cietumā un pēc tam nosūtīja uz Zaksenhauzenes koncentrācijas nometni, no kuras viņš tika atbrīvots 1944.gada septembrī. Pēc atbrīvošanas Bandera apmetās Rietumvācijā, kur vadīja rietumvalstīs bāzētās OUN grupas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu