Fotostāsts: Gaza - skarbā dzīve drupās un krāsmatās

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Palestīniešu teritorijās Gazas joslā, pret kuru Izraēla pagājušajā gada vasarā īstenoja militāru ofensīvu 50 dienu garumā, tūkstošiem cilvēku joprojām spiesti mitināties izpostīto ēku drupās.

Izraēla aprīļa beigās paziņoja, ka atļāvusi izpostītajā Gazas joslā ievest 14 000 tonnu celtniecības materiālu.

Tomēr aina, kas paveras Gazā, joprojām ir nomācoša. Izraēla jau kopš 2006. gada ir noteikusi Gazas joslai blokādi, liedzot tur ievest ne vien tirdzniecības preces, kas veicinātu ekonomikas attīstību, bet dažkārt pat ārvalstu humānās palīdzības kravas, tai skaitā pārtiku.

Izraēla uzsver, ka nemiernieki Gazā celtniecības materiālus un citas preces varētu izmantot ieroču ražošanai.

Pērnā gada Izraēlas īstenotajā ofensīvā tika nogalināti 2200 palestīniešu, sagrauti tūkstošiem namu. Tiek lēsts, ka bez pajumtes palika 100 tūkstoši cilvēku. Savukārt Izraēlas pusē krita 73 cilvēki, pārsvarā karavīri.

Lai asimilētu palestīniešus un mazinātu neatkarīgas valsts izveidošanas centienus, Izraēla ilgstoši turpina arvien jaunu apmetņu būvniecību okupētajā Austrumjeruzalemē.

Neskatoties uz starptautiskajiem aicinājumiem Izraēlai atzīt divu valstu risinājumu, Izraēla šos centienus bloķē. Tikmēr virkne pasaules valstu tik un tā atzinušas Palestīnas neatkarību, un pašpārvaldei izdevies iestāties arī vairākās nozīmīgās starptautiskās organizācijās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu