ANO atsāk Sīrijas miera sarunas

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ANO otrdien sākusi jaunus centienus sapulcēt pie sarunu galda visas Sīrijas konfliktā iesaistītās puses, Ženēvā noorganizējot izpētes pārrunas, kurās iesaistīta arī Irāna.

ASV spiediena dēļ iepriekšējās sarunās Šveicē pagājušā gada sākumā Irāna netika iesaistīta. Tā ir viena no nedaudzajām valstīm, kas atbalsta Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu un tāpēc varētu spēlēt nozīmīgu lomu miera procesā.

Lai arī jaunā diplomātiskā procesa iespējas ir nelielas, jādara viss iespējamais Sīrijas iedzīvotāju ciešanu pārtraukšanai, sacīja ANO sūtnis Sīrijā Stafans de Mistura.

«ANO nevar gaidīt, līdz konflikts būs izsmēlis savu brutālo enerģiju,» uzsvēra diplomāts.

Nākamajās nedēļās de Mistura un viņa komanda plāno atsevišķi tikties ar valdības un 40 grupējumu pārstāvjiem, kā arī ANO Drošības padomes locekļiem un reģionu valdībām.

Teroristu grupējumi, tostarp «Islāma valsts», nav uzaicināti.

De Mistura sacīja, ka jūnijā konsultēsies ar ANO ģenerālsekretāru Banu Gimunu, vai iespējas pie sarunu galda sapulcēt galvenās Sīrijas pilsoņu karā iesaistītās puses ir reālas.

Konfliktā Sīrijā pēdējo četru gadu laikā bojā gājuši vairāk nekā 220 000 cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu