Lielbritānija sāk NATO patruļas Baltijas valstīs no Igaunijas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Svinīgā ceremonijā otrdien Lielbritānijas Karaliskie gaisa spēki no Spānijas kontingenta pārņēma atbildību par NATO patrulēšanas misijas Baltijas valstu gaisa telpā atbalstīšanu no Emari gaisa spēku bāzes Igaunijā.

Ceremonijā no Lielbritānijas Karalisko gaisa spēku puses piedalījās ģenerālmajors Gerijs Voterfols, bet Spānijas gaisa spēku kontingentu pārstāvēja viceadmirālis Teodoro E.Lopess-Kalderons, bet NATO svinīgajā ceremonijā pārstāvēja ģenerālleitnants Kristofers Hārpers un ģenerālmajors Nēme Vali. Igauniju pārstāvēja parlamenta vicespīkers Jiri Ratass, ārlietu ministre Keita Pentusa-Rozimannusa, Aizsardzības spēku komandieris ģenerālleitnants Riho Terrass, kā arī tieslietu kanclere Ulle Madise, informēja Igaunijas Gaisa spēku preses dienests.

Lielbritānijas kontingents misiju veiks ar četriem iznīcinātājiem «Eurofighter Typhoon».

Spānijas gaisa spēki misiju Baltijas valstīs no Emari bāzes veica kopš šā gada 2.janvāra.

Iepriekšējo reizi Lielbritānijas Karaliskie gaisa spēki misiju Baltijas valstīs veica pērn maijā-septembrī, kad bija izvietoto patrulēšanas misijas galvenajā bāzē Zokņos, kas atrodas Lietuvas ziemeļos netālu no Šauļiem.

Norvēģijas gaisa spēku kontingents misijas vadībā pagājušajā nedēļā Zokņos nomainīja Itālijas kolēģus. Norvēģijas kontingents par drošību Baltijas valstu gaisa telpā gādās ar četriem iznīcinātājiem «F-16», kurus atbalstīs Itālijas kolēģi ar iznīcinātājiem «Eurofighter Typhoon».

Misijas atbalsts tiek veikts arī no Polijas bāzes Malborkas, kur Beļģijas kontingents ar «F-16» iznīcinātājiem paliek uz otro misijas termiņu.

NATO dalībvalstis Latvijas, Lietuvas un Igaunijas gaisa telpas aizsargāšanu rotācijas kārtībā veic kopš 2004.gada marta.

Līdz pagājušā gada pavasarim, kad Krievija anektēja Ukrainas Krimas pussalu, misija tika veikta no Lietuvas, bet saistībā ar Krievijas agresiju tika palielināts misiju veicošo iznīcinātāju skaits, kā arī sabiedroto patruļas tika sāktas no Igaunijas un Polijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu