Francijas likumdevēji apstiprina plašas izspiegošanas pilnvaras

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Francijas parlamenta apakšnams otrdien apstiprinājis likumprojektu, ar kuru izlūkdienestiem terorisma draudu apkarošanas vārdā piešķirtas plašas pilnvaras izspiegot pašu valsts iedzīvotājus. Izlūkdienestiem būs tiesības privātos mājokļos izvietot kameras un ierakstīšanas iekārtas, bet datoros - uzstādīt klaviatūras izspiegotājus.

Likumprojekts Nacionālajā sapulcē tika pieņemts ar 438 balsīm «par» un 86 «pret». Dokumentu atbalstīja abas lielās parlamenta partijas. Pret to kategoriski iebilda tikai kreisie ekstrēmisti un «zaļie». Likumprojektu atbalstīja gan pie varas esošais sociālistu vairākums, gan opozīcijā esošie konservatīvie. Tālāk likumprojekts tiks apspriests parlamenta augšpalātā Senātā.

Vēl šomēnes likums tiks nodots balsošanai parlamenta augšnamam.

Varasiestādes, nesaņemot iepriekšēju pilnvarojumu no tiesas, varēs iegūt digitālo un mobilo komunikāciju datus par ikvienu cilvēku, kura vārds parādās terorisma lietu izmeklēšanā. Interneta pakalpojumu sniedzēji un telekomunikāciju uzņēmumi būs spiesti sniegt šos datus pēc varasiestāžu pieprasījuma.

Varasiestādes ierakstus drīkstēs glabāt mēnesi, bet metadatus - piecus gadus.

Likumprojekts tika ierosināts vēl pirms janvārī notikušajiem islāmistu ekstrēmistu uzbrukumiem Francijā, bet valdība ir norādījusi, ka tagad tas ir kļuvis vēl steidzamāks.

Drošības dienestiem būs jāiegūst neatkarīgas deviņu personu komitejas sankcija, kurā ietilps deputāti, tiesneši un komunikāciju eksperti, izņemot īpašu draudu gadījumā.

Likumprojekts arī liks komunikāciju un interneta pakalpojumu sniedzēju kompānijām ļaut drošības dienestiem iegūt datus par visiem interneta lietotājiem Francijā, lai novērotu potenciāli aizdomīgu uzvedību.

Likumprojekta oponenti uzskata, ka tas legalizēs ārkārtīgi uzmācīgas uzraudzības metodes bez garantijām personīgajai brīvībai un privātumam.

Organizācija «Reportieri bez robežām» ir norādījusi, ka likumprojekts radīs lielus draudus žurnālistu informācijas avotiem.

Aprīlī publiskota pētījuma rezultāti liecina, ka apmēram divas trešdaļas Francijas iedzīvotāju atbalsta brīvību ierobežošanu, lai apkarotu ekstrēmismu.

Simtiem Francijas pilsoņu ir pievienojušies ekstrēmistiskajam grupējumam «Islāma valsts», kas ir sagrābis plašas teritorijas Irākā un Sīrijā, un Francijā valda bažas, ka pēc atgriešanās mājās šie cilvēki varētu sarīkot uzbrukumus.

Jaunās likumdošanas normas ir vitāli nepieciešamas, lai efektīvi cīnītos pret terorismu, skaidroja valdība. Premjerministrs Manuels Valss uzsvēris, ka Francija ir pakļauta nepieredzēti lieliem terorisma draudiem.

Kā liecina aprīlī publicētās sabiedriskās domas aptaujas rezultāti, divas trešdaļas francūžu atbalsta brīvību ierobežošanu terorisma apkarošanas vārdā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu