Laikraksts: Francija var nogremdēt Krievijai uzbūvētos «Mistral» kuģus

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Francija pieļauj iespēju nogremdēt abus «Mistral» klases helikopteru bāzes kuģus, kas ir uzbūvēti pēc Krievijas pasūtījuma, vēsta Ukrainas ziņu aģentūra UNIAN, atsaucoties uz Francijas laikrakstu «Figaro».

«Figaro» ziņo, ka kuģu nogremdēšana ir viens no galvenajiem rīcības variantiem, kurus Francijas varas iestādes izskata līguma par to piegādi Krievijai laušanas gadījumā.

Eksperti ir secinājuši, ka

Francijas jūras spēki nevar izmantot šos kuģus, jo tie ir uzbūvēti pēc Krievijas standartiem.

To pārbūvēšanai būtu jāiztērē simtiem miljonu eiro.

Jau ziņots, ka Francija ir nolēmusi atlikt šo kuģu piegādi Krievijai saistībā ar Krievijas dalību Ukrainas bruņotajā konfliktā.

Francijas prezidents Fransuā Olands aprīlī paziņoja, ka

Francija atmaksās Krievijai naudu, ja šie «Mistral» klases helikopteru bāzes kuģi netiks piegādāti.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirms tam paziņoja, ka Maskava pieprasīs atmaksāt samaksāto summu, ja kuģi netiks piegādāti.

2011.gadā parakstītais 1,2 miljardu eiro vērtais līgums par «Mistral» tipa desantkuģiem paredz, ka pirmais kuģis ar nosaukumu «Vladivostok» tiktu piegādāts pērn oktobrī vai novembrī, bet otrais ar nosaukumu «Sevastopoļ» tiktu piegādāts šogad.

Pirmā kuģa piegāde pērn novembrī tika atlikta uz nenoteiktu laiku. Apmēram 400 Krievijas militārie jūrnieki, kuri izgāja apmācības uz šā kuģa, decembrī atgriezās Krievijā.

Krievija ir brīdinājusi, ka pieprasītu dārgu kompensāciju no Francijas, ja šo kuģu piegāde tiktu atcelta.

Līguma izpilde nozīmētu, ka pirmo reizi Krievijai tiktu pārdotas augsta līmeņa aizsardzības tehnoloģijas, par ko bažas ir izteikušas vairākas NATO dalībvalstis, īpaši Baltijas valstis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu