Vācija atguvusi piecas Otrā pasaules kara laikā zaudētas gleznas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ācijas valdība atguvusi piecas Otrā pasaules kara laikā zaudētas gleznas, no kurām trīs savulaik tika paspēlētas pokera spēlē, vēsta raidorganizācija «Deutsche Welle».

Kāds amerikāņu karavīrs Otrā pasaules kara laikā pokera spēlē vinnēja trīs vēsturiskas gleznas, kuras nosūtīja savai ģimenei ASV.

Pārējās divas savulaik iegādājās kāda amerikāniete, kura pēc kara strādāja par bibliotekāri ASV drošības dienestā, norāda «Monuments Men» fonds.

Fonda darbība tika attēlota aktiera Džordža Klūnija 2014.gada kinolentē «Monuments Men» («Relikviju mednieki») par muzeju direktoru, kuratoru un pasniedzēju komandu, kas cenšas pasargāt kultūras bagātības no iznīcības.

Vācijas vēstnieks Pēters Vitings svinīgā ceremonijā ASV Valsts departamentā pateicās gleznu pircēju ģimenēm un fondam.

Fonda pārstāvis Roberts Edsels norādīja, ka neesot svarīgi, kā vērtīgie darbi nonākuši ASV. «Kopš tā laika ir pagājuši 70 gadi,» viņš teica. «Mums galvenais ir atdot tos patiesajiem īpašniekiem.»

Karavīrs pokera spēlē ieguva flāmu baroka mākslinieka Franca Frankena III, vācu gleznotāja Kristiana Vilhelma Ernsta Dītriha un austriešu mākslinieka Franca de Paula Ferga darbus. Viņa pēctecis noskatījās Klūnija filmu un sazinājās ar Edselu, kurš sarakstījis grāmatu, kas kalpoja par pamatu kinolentē atspoguļotajiem notikumiem.

Izrādījās, ka gleznas kara laikā bija paslēpusi mākslas galerija Desavā.

Savukārt bibliotekāres nopirktās gleznas patiesībā piederēja kādai netālu no Frankfurtes esošai pilij.

Edsels uzslavēja abas ģimenes par mākslas darbu saglabāšanu labā stāvoklī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu