Lietuvā nolemj, ka ziņas par bijušajiem VDK aģentiem, kuri atzinušies, paliks slepenas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Lietuvas valdība trešdien pieņēma grozījumus likumā, kas paredz, ka informācija par cilvēkiem, kas brīvprātīgi atzinuši, ka ir sadarbojušies ar PSRS Valsts drošības komiteju (VDK), paliks slepena neierobežotu laiku.

Grozījumi ir paredzēti, lai aizsargātu to cilvēku «cilvēktiesības un pilsoniskās tiesības, brīvības un personisko drošību», kuri ir brīvprātīgi atzinuši savu sadarbību ar Padomju Savienības drošības dienestiem.

Lietuvas valdība arī vēlas šos cilvēkus «pasargāt no ietekmēšanas, šantāžas un citu drošības dienestu rekrutēšanas vai mēģinājumiem iesaistīt viņus nelikumīgās darbībās».

«Likumdošanas grozījumu projekts ir apstiprināts, ņemot vērā faktu, ka Lietuvas Augstākā Padomes 1990.gada 27.marta rezolūcija, kas aicināja cilvēkus labprātīgi atzīt savu sadarbību ar padomju drošības dienestiem, arī garantē, ka informācija par šiem cilvēkiem nekad netiks oficiāli publiskota,» paziņojumā norādīja Lietuvas valdība.

Likumprojekts Seimā tiks izskatīts steidzamā kārtībā.

Valdības sēdes laikā premjerministrs Aļģirds Butkevičs uzsvēra, ka grozījumi ir nepieciešami, lai novērstu «tās spekulācijas, kas notiek Lietuvā», kas «valstij neko labu nedod».

Lietuvas valdošās koalīcijas partijas nesen izskatīja iespēju publiskot informāciju par personām, kas brīvprātīgi atzinušas savu sadarbību ar VDK, jo šogad beidzas šīm lietām noteiktā slepenība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu