Itālijas SK prezidents iebilst pret ES plāniem iznīcināt cilvēku kontrabandistu kuģus

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Itālijas Sarkanā Krusta prezidents Frančesko Roka trešdien ANO mītnē Ņujorkā iebilda pret Eiropas Savienības (ES) plāniem iznīcināt kuģus, kurus izmanto cilvēku kontrabandisti Vidusjūrā nelegālo migrantu pārvadāšanai uz Eiropu.

Iebildumi tika izteikti laikā, kad ANO apsver, vai atbalstīt ES militāro kampaņu pret nelegālo migrāciju.

Roka paziņoja ANO ģenerālsekretāram Banam Kimūnam, ka

spēka lietošanas vietā vajadzētu pavērt vairāk likumīgu iespēju, kas ļautu patvēruma meklētājiem droši sasniegt Eiropu.

«Mums kuģu bombardēšana nav risinājums. [Cilvēku] kontrabandisti atradīs citus ceļus,» Roka sacīja reportieriem pēc sarunām ar Banu.

Pēdējos 18 mēnešos vairāk nekā 5000 migrantu ir gājuši bojā, cilvēku kontrabandistu izmantotiem kuģiem nogrimstot Lībijas piekrastes tuvumā.

Jau ziņots, ka aprīlī ES valstu ārlietu un iekšlietu ministru kopīgās sanāksmes laikā ES migrācijas un iekšlietu komisārs Dimitris Avramopuls prezentēja desmit punktu plānu cīņai ar nelegālo migrāciju. Plāns tostarp paredz arī militāru līdzekļu izmantošanu, lai iznīcinātu kontrabandistu izmantotos kuģus, pirms tajos ir sakāpuši nelegālie migranti. ES ārlietu un iekšlietu ministru kopīgā sanāksme notika, reaģējot uz traģēdijām Vidusjūrā, kurās gājuši bojā vairāki simti nelegālo imigrantu, kas centās sasniegt Eiropu.

Roka sacīja, ka kuģu bombardēšana ir variants, «kura mērķis ir dot mums tīru sirdsapziņu». Viņš uzsvēra, ka ir nepieciešama plašāka pieeja, kas neaprobežotos ar cilvēku kontrabandistu rūpala izbeigšanu.

Roka uzsvēra, ka

prioritātei vajadzētu būt politiska risinājuma atrašanai Lībijā,

kur haoss pēc diktatora Muammara Kadafi gāšanas ir ļāvis uzplaukt cilvēku kontrabandistu grupām.

ES plānu ir kritizējis arī ANO ģenerālsekretārs, sakot, ka kuģu iznīcināšana var ietekmēt vietējo zvejnieku iztiku un viņi iztikas labad varētu būt spiesti iesaistīties darījumos ar cilvēku kontrabandistiem.

ANO Drošības padome pirmdien īpašā sēdē uzklausīs ES augsto komisāri ārpolitikas un drošības politikas jautājumos Federiku Mogerīni, kura prezentēs ES plānu cīņai pret nelegālo migrāciju. Šī prezentācija būs pamats Drošības padomes rezolūcijai.

Drošības padomes dalībvalstis Lielbritānija, Francija, Spānija un Lietuva kopā ar Itāliju strādā pie rezolūcijas projekta, kurā būtu pausts atbalsts šim ES plānam. Krievija ir izteikusi iebildumus pret formulējumu, kas dotu ES tiesības iznīcināt kuģus.

Rezolūcija tiktu izstrādāta atbilstoši ANO Hartas 7.nodaļai, kas atļauj spēka lietošanu, un dotu ES jūras spēkiem tiesības rīkoties Lībijas teritoriālajos ūdeņos, ja Lībijas varas iestādes tam piekrīt.

Rezolūcijas projektā var tikt atļauta kuģu konfiscēšana, ja pastāv aizdomas, ka tos izmanto cilvēku kontrabandisti, bet nebūs minēta to iznīcināšana, sacīja kāds Drošības padomes diplomāts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu