Polijas Senāts pārceļ Uzvaras dienu uz 8.maiju

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zilgma Kukle / LETA

Polijas parlamenta augšpalāta Senāts trešdien noteica 8.maiju par nacionālo Uzvaras dienu, kas līdz šim tika atzīmēta 9.maijā, vēsta Ukrainas ziņu aģentūra UNIAN, atsaucoties uz Polijas Radio.

Senāts bez grozījumiem atbalstīja parlamenta apakšpalātas Seima ierosinājumu noteikt 8.maiju par Uzvaras dienu, kurā tiek atzīmēta uzvara Otrajā pasaules karā.

«Tiek atcelti Nacionālie Uzvaras un brīvības svētki, kas bija noteikti 9.maijā,» teikts Senāta dokumentā.

Pieņemtā likuma pamatojumā uzsvērts, ka hitleriskās Vācijas kapitulācijas akts tika parakstīts 8.maijā pulksten 23.01 pēc Eiropas laika, tāpēc Eiropā Uzvaras dienu svin tieši 8.maijā. Pēc Maskavas laika kapitulācijas akta parakstīšana notika 9.maijā, tāpēc Krievijā Uzvaras dienu svin tieši 9.maijā.

Senāta dokumentā tika atzīmēts, ka nav nekāda pamata atstāt spēkā Padomju Savienības laikā pieņemto versiju par šo svētku svinēšanu.

Dokumentā arī teikts, ka Otrā pasaules kara beigas tajās valstīs, kuras atbrīvoja Sarkanā armija un kurās pēc tam tika nodibināta nedemokrātiska politiskā iekārta, «ir sarežģīti atzīt par brīvības triumfu».

«Tāpēc, balstoties uz faktiem un cieņu pret jauno laiku vēsturi un tās varoņiem Polijā un citās Centrālās un Austrumeiropas valstīs, ir nepieciešams pieņemt lēmumu atbilstoši ierosinātajam likumam,» teikts Senāta dokumentā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu