«Islāma valsts» līderis aicina musulmaņus emigrēt uz viņa «kalifātu»

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Teroristu grupējuma «Islāma valsts» līderis Abu Bakrs al Bagdadi ceturtdien ar audioieraksta starpniecību aicinājis musulmaņus emigrēt uz viņa pasludināto «kalifātu».

Pusstundu garajā audioierakstā dzirdamā balss atbilst iepriekšējiem Bagdadi ierakstiem, no kuriem pēdējais tika publiskots novembra vidū.

Līdzīgi kā iepriekšējā runa, arī šis ieraksts publiskots pēc mediju ziņām, ka Bagdadi varētu būt nopietni ievainots ASV vadītās koalīcijas uzlidojumā «Islāma valsts» pozīcijām.

Ziņu aģentūra AFP norāda, ka pagaidām nav iespējams nedz apstiprināt ieraksta autentiskumu, nedz to datēt, bet Bagdadi tajā runā par nesenajiem notikumiem Jemenā, tādēļ domājams, ka ieraksts ir diezgan jauns.

Bagdadi runas atšifrējums internetā publiskots piecās valodās.

Bagdadi ierakstā apgalvo, ka musulmaņu pienākums ir pārcelties uz «Islāma valsts» pasludināto kalifātu Irākas un Sīrijas teritorijā vai īstenot džihādu savā zemē.

Viņš uzsver, ka «islāms ne dienu nav bijis miera reliģija».

«Islāms ir kara reliģija,» paziņojis Bagdadi, aicinot uz masu mobilizāciju kaujas laukā.

Viņš kritizē sunnītu civiliedzīvotājus, kas bēg no kaujām Irākas Anbāras provincē, lai patvertos Bagdādē un citos valdības kontrolētajos apgabalos.

Bagdadi aicinājis viņus atgriezties savās mājās un meklēt patvērumu kopā ar saviem cilvēkiem «Islāma valstī».

Viņš arī kritizē Saūda Arābiju par gaisa uzlidojumiem šiītu huti kaujiniekiem Jemenā, apgalvojot, ka Rijāda šādi cenšas izpatikt Rietumiem.

Bagdadi arī brīdina, ka «Islāma valsts» varētu noorganizēt jaunas izlaušanās no cietumiem. Pagājušajā nedēļā Irākā no cietuma izbēga vairāk nekā 40 ieslodzītie, tostarp «Islāma valsts» kaujinieki. «Islāma valsts» uzņēmās atbildību par šo bēgšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu