Laikraksts: Krievija lietuviešu «spiegu» varētu apmainīt pret Lietuvā arestētu FDD aģentu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Spiegošanā apsūdzētais Lietuvas pilsonis Aristids Tamošaitis šonedēļ Maskavā, iespējams, arestēts tāpēc, lai viņu varētu apmainīt pret Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) aģentu, par kura arestu Lietuvas varasiestādes pavēstīja maija sākumā, ziņo Krievijas laikraksts «Vedomosti», atsaucoties uz izmeklēšanai tuvu informācijas avotu.

Ņemot vērā Krievijas un Baltijas valstu saspringtās attiecības, maz ticams, ka apmaiņa varētu notikt līdz tiesai, un juridiski tam tiks izmantota krimināllietas slēgšana, norādīja laikraksta sarunbiedrs.

Lietuvas Ģenerālprokuratūra 4.maijā paziņoja, ka Lietuvā 29.aprīlī aizdomās par spiegošanu Maskavas labā aizturēts Krievijas pilsonis. Arestants dzimis 1977.gadā un strādājis FDD. Viņa vārds netika atklāts, paziņojumā viņš figurēja kā N.F.

«Veicot ilgtermiņa izlūkošanas operāciju, Lietuvas Valsts drošības departaments (VSD) ir savācis informāciju, kas ļauj izteikt aizdomas, ka 29.aprīlī aizturētais cilvēks ir iesaistījies izlūkošanas operācijā pret Lietuvu, kuras mērķis bija iefiltrēties Lietuvas izpildvaras institūcijās, Lietuvas tiesībsargājošajās institūcijās un izlūkdienestos,» teikts Ģenerālprokuratūras paziņojumā.

Izpildot prokuratūras lūgumu, aizdomās turamais arestēts uz trim mēnešiem.

VSD norādīja, ka, sadarbojoties ar Ģenerālprokuratūru, ir izjaukts vēl viens Krievijas izlūkdienestu mēģinājums piekļūt informācijai, kas ir zināma tikai valsts augstākajiem vadītājiem, lai varētu valstī visaugstākajā līmenī manipulēt un ietekmēt lēmumu pieņemšanas procesus.

Savukārt FDD trešdien paziņoja, ka ir aizturējis Lietuvas spiegu slepenas informācijas saņemšanas brīdī.

«19.maijā FDD Maskavā aizturēja Lietuvas pilsoni, Lietuvas Republikas nelegālās izlūkošanas darbinieku. Ārvalstu izlūks tika notverts ar lietiskiem pierādījumiem, saņemot no Krievijas pilsoņa dokumentāru slepenu informāciju,» paziņoja FDD.

Aizturētais lietuvietis pašlaik atrodas izmeklēšanas izolatorā Maskavas Ļefortovas cietumā.

«Lietas noskaidrošanai ārvalstnieks tika nogādāts FDD. Pēc pierādījumu uzrādīšanas viņš atzinās, ka ir Lietuvas Republikas Aizsardzības ministrijas operatīvo dienestu otrā departamenta (militārā izlūkošana) virsnieks,» teikts FDD paziņojumā.

Tamošaitis paliks apcietinājumā vismaz līdz 20.jūlijam, apliecināja Ļefortovas tiesas pārstāve sakariem ar presi Jūlija Skotņikova, piebilstot, ka tiesas sēde notikusi aiz slēgtām durvīm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu