Kamerons šodien Rīgā sāks konsultācijas par ES un Lielbritānijas attiecību pārskatīšanu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons piektdien Rīgā tiksies ar Eiropas Savienības (ES) valstu līderiem, lai sāktu sarunas par Lielbritānijas un ES attiecību pārskatīšanu pirms 2017.gadā gaidāmā referenduma par iespējamu Lielbritānijas aiziešanu no šā valstu bloka.

Pirms sava brauciena uz Latviju, kas Kameronam ir pirmais ārvalstu brauciens kopš maijā notikušajām Lielbritānijas parlamenta vēlēšanām, kurās viņa Konservatīvo partija uzvarēja un viņš saglabāja premjera amatu, Kamerons sacīja, ka Eiropas valstis, «strādājot kopā», var «uzlabot ES kopumā».

«Šodien es visā nopietnībā sākšu diskusijas ar citiem līderiem par ES reformēšanu un Lielbritānijas attiecību ar to (ES) pārskatīšanu,» teikts Kamerona izteikumos, kurus publicēja premjera birojs Londonas Dauningstrītā. «Šīs sarunas nebūs vieglas,» atzina Kamerons.

«Tomēr es ticu, ka, strādājot kopā pareizajā garā un turoties pie tā, mēs varam atrast risinājumus, kas atbildīs britu tautas interesēm un uzlabos ES kopumā,» sacīja Kamerons.

Kamerons ir solījis līdz 2017.gada beigām sarīkot referendumu par to, vai Lielbritānijai jāizstājas no ES. Viņš atbalsta palikšanu ES, ja Lielbritānija var nodrošināt ES reformas, kuras viņš vēl nav formulējis.

Kamerons sacīja, ka ir nepieciešams mainīt ES līgumus, lai nodrošinātu tādas izmaiņas, kādas viņš vēlas.

Šīs izmaiņas ietver migrācijas kontrolēšanu, lai ES migrantiem būtu grūtāk pretendēt uz valsts pabalstiem Lielbritānijā, atteikšanos no ES apņemšanās panākt «vēl ciešāku savienību», un dažu ES pilnvaru atdošanu atpakaļ valstu parlamentiem.

Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers ir paziņojis, ka ir gatavs strādāt kopā ar Kameronu «godīga darījuma» panākšanai, bet uzstāj, ka galvenie ES principi, tādi kā pārvietošanās brīvība, nav apspriežami.

Kamerons Rīgā ieradīsies Austrumu partnerības samita ietvaros, kas norisinās Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Latvija ceturtdien un piektdien rīko šo samitu kā pašreizējā ES Padomē prezidējošā valsts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu