Krievija piedāvā Irākai militāro palīdzību

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievija ceturtdien Irākas premjerministram Haideram al Abadi, kurš bija ieradies vizītē Maskavā, piedāvāja militāro un cita veida palīdzību, lai cīnītos pret teroristisko grupējumu «Islāma valsts», kas turpina iegūt teritorijas Irākā un Sīrijā.

«Islāma valsts» pagājušās nedēļas nogalē Irākā ieņēma Ramādī pilsētu, bet ceturtdien - vēsturisko Palmīras pilsētu Sīrijā. Tas atklājis Irākas armijas trūkumus un ASV gaisa triecienu ierobežotās iespējas.

Irākas premjerministrs devās vizītē uz Maskavu par spīti arvien pieaugošajai drošības krīzei. Abadi norādīja, ka viņš vēlas uzsvērt Irākas attiecības ar Krieviju, un piebilda, ka nav ņēmis vērā «noteiktu spēku» padomus vizīti atcelt.

«Mēs paplašinām sadarbību militāro tehnoloģiju jomā,» savukārt paziņoja Krievijas prezidents Vladimirs Putins, sākot sarunas ar Abadi Kremlī. Viņš nodēvēja Irāku par «vecu un uzticamu partneri reģionā».

«Mūsu attiecības attīstās ļoti veiksmīgi. Mūsu uzņēmumi strādā jūsu valstī, un mēs runājam par miljardiem dolāru investīciju,» piebilda Putins, sīkāk neko nepaskaidrojot.

Krievijas uzņēmumi Irākas ekonomikā bijuši iesaistīti desmitiem gadu jau kopš Sadama Huseina valdīšanas laika. Krievija asi iebilda pret ASV vadīto iebrukumu Irākā 2003.gadā, kura laikā tika padzīts diktators un kam sekoja ilgstošs nemieru periods.

Iepriekš ceturtdien Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paziņoja, ka Maskava darīs visu, kas tās spēkos, lai palīdzētu Irākai sakaut «Islāma valsti».

«Mēs koncentrējamies uz attiecību attīstīšanu visās sfērās, tostarp militāri tehniskajā sadarbībā, ekonomiskajā sadarbībā un sadarbībā naftas un gāzes sektorā,» savukārt uzsvēra Abadi.

Zemas naftas cenas pasaulē mudina Krieviju meklēt ciešākas attiecības ar naftu eksportējošo valstu organizāciju OPEC, kurā ietilpst arī Irāka.

Krievija ir viena no lielākajām naftas ražotājām, kas neietilpst OPEC. Tai plānotas sarunas ar grupu pirms OPEC politikas plānošanas sanāksmes Vīnē nākamajā mēnesī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu