Itālijas «patvēruma meklētājs» teroristiem piegādājis ieročus

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Marokānis, kas Itālijā aizturēts aizdomās par līdzdalību islāmistu uzbrukumā Tunisas Nacionālajam Bardo muzejam, piegādājis teroristiem ieročus, ceturtdien aģentūrai «Reuters» pavēstīja kāda Tunisijas amatpersona.

Kā ziņots, Itālijas policija trešdien paziņoja, ka aizturējusi 22 gadus veco Abdelmadžidu Tuilu, kurš saistīts ar 18.martā notikušo asiņaino uzbrukumu Tunisas Nacionālajam Bardo muzejam, kura laikā tika noslepkavoti 24 cilvēki, tostarp 21 ārvalstu tūrists.

Viņš ir «ieroču kontrabandists», kas Tunisijā no Lībijas nogādājis ieročus, kurus islāma ekstrēmisti izmantoja uzbrukumā muzejam, pavēstīja amatpersona, kas nevēlējās atklāt savu vārdu.

Tuilu, kuru tur aizdomās par iepriekš plānotām slepkavībām, cilvēku nolaupīšanu un terorismu, Itālijas policijas pretterorisma vienība DIGOS aizturēja otrdien Gadžāno, kas atrodas valsts ziemeļos.

Itālijā viņš ieradies februārī ar vienu no cilvēku kontrabandistu kuģiem, kas nelegālos imigrantus no Ziemeļāfrikas pa Vidusjūru transportē uz Eiropu.

Tuils apmetās pie saviem diviem vecākajiem brāļiem un mātes, kas legāli mitinās Milānas apkārtnē.

Kratīšanas laikā policija Tuila dzīvesvietā konfiscējusi dokumentus un elektroniskās informācijas nesējus.

Itālijas policija, atsaucoties uz Tunisijas varasiestādēm, paziņoja, ka aizturētais esot saistīts gan ar uzbrukuma plānošanu, gan ar tā īstenošanu.

Tomēr kāds par izmeklēšanu labi informēts avots aģentūrai «Reuters» ceturtdien pavēstīja, ka itāļu varasiestādes esot «par 99% pārliecinātas, ka Tuils uzbrukuma laikā atradies Itālijā».

Itālijas policijas aizdomas raisīja veids, kādā Tuils ieradās valstī. Ņemot vērā to, ka viņa māte Itālijā uzturas legāli, Tuilam ieceļošanai nebija vajadzības izmantot cilvēku kontrabandistu pakalpojumus.

Ziņas, ka ar teroristu uzbrukumu saistīta persona valstī ieradusies ar nelegālo imigrantu kuģi, izraisījušas sašutuma vētru labēji noskaņoto politiķu rindās.

Pret imigrantiem noskaņotās Ziemeļu līgas (LN) līderis Mateo Salvīni nācis klajā ar aicinājumu apturēt Šengenas līguma darbību.

«Lībijas izlūkdienests ziņo, ka kuģi ierodas ar islāmistu teroristiem. Šodien manā Milānā aizturēts ziemeļafrikānis par līdzdalību Tunisijas slaktiņā. Slēdziet robežas, pirms nav par vēlu!» preses konferencē uzsvēra Salvīni.

Valdības imigrācijas politiku nosodījusi arī Daniela Santanče, kas pārstāv Silvio Berluskoni vadīto centriski labējo partiju «Forza Italia» («Uz priekšu, Itālija!»).

«Neticami, ka šī valdība tā vietā, lai aizsargātu mūs no rīkļurāvējiem, ir pārvērtusi Itāliju par teroristiem noderīgu platformu,» norādīja Santanče.

Tikmēr premjerministrs Mateo Renci, kas tviterī pateicies policijai, saņēmis gūzmu prasību sniegt šajā lietā paskaidrojumus parlamentā. Vienlaikus izskanējušas prasības no amata atkāpties iekšlietu ministram Andželīno Alfāno.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu