Šulcs: Krimas nelegālā aneksija ir satricinājusi Eiropas drošības arhitektūru

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krimas nelegālā aneksija ir satricinājusi Eiropas drošības arhitektūru, piektdien, uzstājoties Austrumu partnerības samitā Rīgā, sacīja Eiropas Parlamenta (EP) prezidents Martins Šulcs.

Viņš norādīja, ka pirms diviem gadiem, kad Viļņā notika iepriekšējais Austrumu partnerības samits, neviens nevarēja paredzēt tālākos dramatiskos notikumus.

«Krimas nelegālā aneksija ir satricinājusi Eiropas drošības arhitektūru, un konflikts Austrumukrainā turpina būtiski ietekmēt mūsu attiecības ar Krieviju,» teica Šulcs.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka laikā starp pasākumiem Viļņā un Rīgā krietni uzlabojusies ES kopējā spēja reaģēt uz cilvēku cerībām par labāku nākotni un izaicinājumiem reģionā.

«Esam bijuši liecinieki tādai solidaritātei un vienotībai Eiropas ārpolitikā kā vēl nekad. Mēs, eiropieši, tagad runājam vienā balsī un esam vienoti. Līdz šim esam pretojušies visiem mēģinājumiem mūs sašķelt. ES arī spērusi konkrētus soļus, lai stiprinātu drošības, aizsardzības, enerģētikas un kaimiņattiecību politiku un nāktu klajā ar efektīvu komunikācijas stratēģiju,» pauda Šulcs.

EP prezidents akcentēja, ka Austrumu partnerība nekad nav bijusi vērsta pret kādu. «Tieši pretēji – Austrumu partnerība ir par demokrātiju un konstruktīvu dialogu, par izaugsmi un stabilitāti reģionā. ES joprojām tiecas ar Krieviju rast politisku risinājumu, kas sakņojas cieņā pret starptautiskajām tiesībām un Minskas vienošanos,» piebilda Šulcs.

Viņš arī norādīja, ka Ukraina, Moldova un Gruzija ir parakstījušas un ratificējušas ES Asociācijas līgumu.

«Pirmo reizi vēsturē gan EP, gan Ukrainas «Verkhovna Rada» līgumu ratificēja vienlaikus. Un līgumiem jau ir pirmie augļi. Esmu pārliecināts, ka no 2016.gada janvāra asociācija ar ES sniegs priekšrocības arī ukraiņiem. Moldova jau gadu bauda bezvīzu režīmu, tikmēr tam strauji tuvojas arī Gruzija un Ukraina. Maidana pieredzes iedrošināta, reģiona pilsoniskā sabiedrība ir kļuvusi stiprāka un labāk organizēta. Vairāk nekā jebkad iepriekš Austrumu partneri var būt droši - ES apņēmīgi pārstāvēs tautas, kas ir pieņēmušas drosmīgo izvēli par Eiropu. Tās gaida, ka ES dos ticamu signālu par viņu Eiropas perspektīvu,» teica EP prezidents.

Ceturtdien un piektdien Rīgā notiek Eiropas Savienības Austrumu partnerības samits, kuru Latvija rīko kā pašreizējā ES Padomē prezidējošā valsts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu