Kamerons: Lielbritānija nav apmierināta ar esošo «status quo» Eiropas Savienībā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Lielbritānija nav apmierināta ar esošo «status quo» Eiropas Savienībā (ES), kā arī ar to nav apmierināti Lielbritānijas iedzīvotāji, šodien žurnālistiem sacīja Lielbritānijas premjers Deivids Kamerons.

Viņš norādīja, ka Lielbritānija, protams, iegūst no tā, ka tai ir pieeja lielākajam vienotajam tirgum pasaulē un kā ES dalībvalsts tā var realizēt tos problēmjautājumus, kas tai patiešām ir svarīgi.

«Tomēr valstij ir jāpievērš uzmanība britu iedzīvotāju bažām. Viņi nav apmierināti ar «status quo», un acīmredzot ar to neesmu apmierināts arī es,» tā sacīja Kamerons.

Lielbritānijas premjerministrs norādīja, ka viņu uztrauc ES vienotā tirgus ietekme uz vietējo tirgu un biznesu, taču īpaši Lielbritāniju satrauc ļoti lielais migrācijas vilnis - lielais to cilvēku skaits, kuri dodas no ES valstīm uz Lielbritāniju, un bažas, ka Lielbritānija tur neko nevar ietekmēt.

Kamerons tic, ka ir iespējams mainīt Lielbritānijas attiecības ar ES uz labu, un tas ir tas, kam viņš tagad ķersies klāt, lai arī viņš nesagaida kopīgu rezultātu uzreiz.

Pēc viņa domām, sarunas ar ES valstu un institūciju līderiem prasīs pacietību un izturību, tur būs daudz augšupeju un lejupeju, taču viņš tic, ka ir iespējams reformēt ES un arī Lielbritānijas attiecības ar to, un tieši tad Lielbritānijas iedzīvotājiem būs iespēja paust savu pēdējo vārdu referendumā.

Lielbritānijas premjerministrs norādīja, ka referendumam būtu jānotiek līdz 2017.gada beigām.

Izsakoties par Austrumu partnerības samitu, Kamerons norādīja, ka tas ir pirmais Austrumu partnerības samits pēc krīzes Ukrainā un tas, kas notika šai valstī, izaicināja vērtības un uztveri par drošību. Viņš norādīja, ka Lielbritānija stingri atbalsta šo valstu vēlmi un tiesības veidot pašiem savu nākotni un vēlas palīdzēt veidot labāku nākotni šo valstu iedzīvotājiem.

Kamerons norādīja, ka viņš izveidoja labas pārvaldības fondu un Lielbritānija ieguldīs gandrīz 3,5 miljonus mārciņu, lai realizētu vairākus projektus Gruzijā, Ukrainā un Moldovā. Šīs iniciatīvas ļaus uzlabot biznesa vidi, uzlabot investīcijas, kā arī nostiprināt brīvu un neatkarīgu mediju klātbūtni un atbalstīt juridiskās reformas.

Jau ziņots, ka šajās dienās Rīgā notika viens no svarīgākajiem Latvijas prezidentūras ES ārpolitiskajiem augsta līmeņa pasākumiem - Austrumu partnerības samits. Sanāksmē piedalījās 28 ES dalībvalstu un sešu Austrumu partnerības partnervalstu augstākās amatpersonas, kā arī ES institūciju politiskā vadība.

Rīgas samits ir pirmais kopš asociācijas līgumu parakstīšanas starp ES un trim partnervalstīm - Gruziju, Moldovu un Ukrainu. Šie līgumi paredz ciešāku politisko asociāciju un ekonomisko integrāciju starp ES un minētajām valstīm. Šo līgumu veiksmīga īstenošana būs viena no svarīgākajām prioritātēm ES un Gruzijas, Moldovas un Ukrainas attiecībās, kas dod iespēju partnervalstīm modernizēt to ekonomiku un sociālo sistēmu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu