Separātisti: Ukrainas miera sarunās Minskā pagrieziena punkts nav panākts

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Augsta ranga Ukrainas austrumu prokrievisko separātistu pārstāvis piektdien paziņoja, ka jaunākā sarunu kārta par Ukrainas krīzes risinājumu Minskā beidzās bez īpaša pavērsiena, tikmēr kaujas Ukrainas austrumos joprojām turpinās. Separātisti sola, ka tuvāko nedēļu laikā sarunas tikšot turpinātas.

Pašpasludinātās Luganskas tautas republikas galvenais pārstāvis sarunās Vladislavs Deinego sacīja, ka sarunas, kurās vidutājs ir Eiropas valstis, ir apstājušās pie būtiskā jautājuma par to, kad un ar kādiem nosacījumiem abos nemiernieku kontrolētajos Ukrainas austrumu reģionos separātisti varēs rīkot savas vēlēšanas.

«Mēs runājām par vēlēšanām, bet paklupām uz daudziem šķēršļiem,» pēc kārtējās sarunu kārtas Minskā žurnālistiem teica Deinego.

«Mēs ceram, ka varēsim atrast kopsaucēju,» viņš piebilda.

Jaunākā februārī noslēgtā pamiera vienošanās, kuru visas puses pieņēma pēc spēcīga Vācijas un Francijas līderu spiediena, pavēra ceļu lielākai autonomijai kara novārdzinātajos Luganskas un Doņeckas reģionos, paliekot tiem vienotas Ukrainas sastāvā.

Tomēr detaļas par to, kā šis process darbotos pagaidām nav pieņemtas, un kaujas Ukrainas austrumos joprojām turpinās.

Ukrainas puse uzstāj, ka nemiernieku kontrolētajos reģionos, kas pirms konflikta bija Ukrainas rūpniecības centrs, netiks rīkotas nekādas vietējās vēlēšanas, kamēr Ukrainas centrālā vara nebūs nodrošinājusi kontroli pār valsts robežu ar Krieviju.

Piektdienas sarunas Minskā bija salīdzinoši zema līmeņa, kurās piedalījās speciālās darba grupas politisko jautājumu risināšanai pārstāvji.

Divās līdzīgās sanāksmēs Minskā šomēnes tika runāts par nemiernieku ekonomikas un humānās palīdzības bažām.

Pašpasludinātās Doņeckas tautas republikas pārstāvis sarunās Deniss Pušiļins sacīja, ka nākamā plaša mēroga sanāksme Minskā ar Ukrainas bijušā prezidenta Leonīda Kučmas, kurš ir Ukrainas prezidenta Petro Porošenko personīgais sūtnis sarunās, piedalīšanos iepriekš tika ieplānota 2.jūnijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu