ANO ģenerālsekretārs: galvenā prioritāte ir glābt migrantus jūrās

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) ģenerālsekretārs Bans Kimūns sestdien paziņoja, ka migrantu, kas atrodas jūrā Dienvidaustrumāzijā dzīvību glābšana ir «augstākā prioritāte» laikā, kad reģions cīnās ar migrantiem, kas nedrošos kuģos bēg no vajāšanas un nabadzības reģionā.

ANO ģenerālsekretārs pauda cerību, ka reģiona valstis risinās pašreizējās masveida izceļošanas «pamata iemeslus» konferencē, kas šomēnes gaidāma Taizemē.

«Tomēr, kad cilvēki dreifē jūrā, kā gan mēs varam viņus meklēt un glābt un sniegt dzīvību glābjošu humāno palīdzību, tas pašlaik ir galvenā prioritāte,» Bans teica žurnālistiem vizītes Hanoja laikā.

Bans norādīja, ka pēdējā laikā ir runājis ar reģiona līderiem Taizemē, Malaizijā un Mjanmā un aicinājis «ļoti skaidri pievērsties jautājuma pamata iemesliem, kādēļ cilvēki bēg».

ANO ģenerālsekretāra komentāri izskanēja laikā, kad pret Mjanmu tiek vērsts arvien lielāks starptautiskais spiediens risināt to, kā valsts izturas pret 1,3 miljoniem islāmticīgo rohindžu etniskas minoritātes pārstāvju.

Plaši izplatītā nabadzības novārdzinātās kopienas vajāšana Mjanmas rietumu štatā Rakhainā ir viens no galvenajiem iemesliem pašreizējai masveida izceļošanai reģionā. Otrs iemesls ir tas, ka arvien vairāk cilvēku cenšas izbēgt no nabadzības kaimiņvalstī Bangladešā.

Lielākās daļas migrantu galamērķis ir Malaizija un Indonēzija, uz kurieni viņi dodas, izmantojot bīstamus, bet ievilinošus cilvēku kontrabandas tīklus, kas pārklāj visu reģionu.

Bans arī aicināja valstis, kas uzņem migrantus, «nesūtīt tos atpakaļ uz bīstamiem apstākļiem vai situāciju».

Taizeme par šīs krīzes jautājumiem 29.maijā organizē reģionālu konferenci.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu