ASV bloķē likumprojektu, kas izbeigtu amerikāņu telefonsarunu noklausīšanos

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

ASV parlamenta augšpalāta Senāts sestdien noraidīja likumprojektu, kura mērķis bija reformēt Nacionālās drošības aģentūras (NSA) izlūkošanas informācijas vākšanas procesu, kas ir liels trieciens ASV prezidentam Barakam Obamam un citiem, kas atbalsta plašas ASV iedzīvotāju telefona sarunu noklausīšanās izbeigšanu.

Senatori arī noraidīja centienus pagarināt ASV Patriotu likumu («Patriot Act»), kas tika pieņemts pēc 2001.gada 11.septembra teroraktiem un kura darbības termiņš ir līdz 1.jūnijam.

ASV Kongresa apakšpalāta - Pārstāvju palāta - pagājušajā nedēļā ar pārliecinošu vairākumu, apvienojoties demokrātiem un republikāņiem, atbalstīja reformas ar mērķi iegrožot NSA pretrunīgi vērtēto izlūkošanas programmu, kas ietver miljoniem amerikāņu, kuriem nav nekādas saistības ar terorismu, telefonsarunu datu vākšanu, par kuru 2013.gadā kļuva zināms pēc bijušā NSA līgumdarbinieka Edvarda Snoudena noplūdinātas informācijas.

Ja reformas netiek pieņemtas, ASV nacionālās drošības operācijās veidojas pārrāvums, tādēļ Senāta līderi centās panākt pagaidu Patriotu likuma pagarinājumu, tomēr tas tika noraidīts.

Piektdien Baltā nama preses pārstāvis Džošua Ērnests atzina, ka «nav plāna B», tādēļ ļoti reāls ir pārrāvums ASV būtiskajās izlūkošanas darbībās pēc 1.jūnija. Lai to novērstu Senāts uz nākamo sēdi sanāks dienu iepriekš nekā plānots - 31.maijā. Tomēr kaut dažu stundu pārrāvums izlūkošanas datu vākšanā ir iespējams, jo Pārstāvju palātas sēde ir gaidāma ne ātrāk kā 1.jūnijā, kad tā varētu balsot par Senāta lēmumu.

Viens no dedzīgākajiem Patriotu likuma nepagarināšanas atbalstītājiem ir senators Rands Pols, kurš no Republikāņu partijas gatavojas kandidēt ASV prezidenta vēlēšanās nākamgad.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu