ASV satrauktas par Krievijas likumu pret nevēlamām NVO

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

ASV ir «dziļi satrauktas» par Krievijā spēkā stājušos likumu, kas aizliedz tādas nevalstiskās organizācijas (NVO), kuras Maskava uzskata par «nevēlamām», paziņoja ASV Valsts departamenta preses sekretāra vietniece Marī Harfa.

Šo likumu šonedēļ pieņēma Krievijas parlamenta apakšpalāta Valsts dome. Likums stājās spēkā, kad to parakstīja Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Jaunais likums paredz, ka jebkura ārvalstu organizācija, kas «ir apdraudējums Krievijas konstitucionālajiem pamatiem, aizsardzības spējām vai drošībai», var tikt atzīta par nevēlamu un aizliegta. Cilvēki, kas strādā «nevēlamās» organizācijās, var saņemt līdz sešu gadu ilgu cietumsodu, un viņiem var tikt liegta iebraukšana Krievijā.

Izskaidrojot šī likuma projektu, Valsts domes deputāti norādīja uz nepieciešamību apturēt Krievijā strādājošās «destruktīvās organizācijas», kuras var apdraudēt «Krievijas valsts pamatvērtības» un izraisīt «oranžās revolūcijas».

«Nevēlamo» organizāciju sarakstā var nokļūt ne tikai tās, kas strādā Krievijā, un šo grupu sarakstus veidos prokuratūra un Ārlietu ministrija, nevis tiesa.

Cilvēktiesību organizācijas ir nosodījušas šo likumu. Tā kritiķi norāda, ka likuma neskaidrais formulējums varētu kaitēt arī ārvalstu kompānijām, kas strāda Krievijā.

«Mēs esam satraukti par to, ka šī jaunā vara tālāk ierobežos pilsoniskās sabiedrības darbu Krievijā un ir vēl viens piemērs Krievijas valdības augošajām represijām pret neatkarīgām balsīm un [piemērs] tīšiem soļiem krievu izolēšanai no pasaules,» sacīja Harfa.

«Mēs turpinām būt satraukti par ierobežojumu palielināšanu neatkarīgiem medijiem, pilsoniskajai sabiedrībai, minoritāšu grupu locekļiem un politiskajai opozīcijai,» piebilda Harfa.

«Krievi tāpat kā cilvēki visur ir pelnījuši valdību, kas atbalsta atklātu ideju apmaiņu, caurredzamu un atbildīgu pārvaldību, vienlīdzīgu attieksmi saskaņā ar likumu un spēju īstenot savas tiesības bez bailēm no soda,» sacīja ASV Valsts departamenta oficiālā pārstāve.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu