Kazahstānā atklāj piemiņas zīmi Staļina represijās cietušajiem latviešiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kazahstānas pilsētā Žezkazganā atklāta piemiņas zīme vairāk nekā 1000 Staļina represijās cietušajiem latviešiem Steplaga nometnē, informēja Ārlietu ministrijā. Piemiņas plāksne uzstādīta blakus pieminekļiem, kas veltīti lietuviešu, ukraiņu un krievu represētajiem.

Piemiņas zīmes atklāšanā piedalījās Žezkazganas pilsētas mērs Batirlans Ahmetovs, kurš apliecināja, ka tās iedzīvotāji turot svētā piemiņā Kengiras nometnē cietušos un bojā gājušos. Ieslodzītie ne tikai strādājuši vara un akmeņogļu raktuvēs, bet arī savām rokām uzcēluši pilsētu, tai skaitā pilsētas ūdenskrātuvi, tādēļ vietējie iedzīvotāji pret viņiem izturējušies ar cieņu un līdzjūtību, sacīja pilsētas vadītājs.

Savukārt Latvijas vēstnieks Kazahstānā Juris Maklakovs atzīmēja, ka represēto pēctečiem, kuri ierodas apmeklēt koncentrācijas nometņu vietas, ir ļoti svarīgi redzēt, ka viņu senču upuri atceras. Jaunā piemiņas plāksne tam ir apliecinājums, viņš norādīja.

Ārlietu ministrijā skaidro, ka saskaņā ar tā laika oficiāliem datiem 1954.gadā Steplaga nometnēs atradās vismaz 1074 ieslodzīto no Latvijas. Tiek lēsts, ka kopējais ieslodzīto skaits no Latvijas Steplagā bija ap 1700, un daudzi no viņiem dzimtenē neatgriezās. Speciālā nometne politiski ieslodzītajiem darbojās no 1948. līdz 1956.gadam.

1954.gadā Kengiras nometnē, kurā atradās Steplaga pārvalde, notika Gulaga vēsturē ievērojamākā sacelšanās, un ieslodzītajiem izdevās saglabāt savu jauniegūto brīvību 40 dienas, līdz ar tanku palīdzību viņu pretestība tika lauzta. Simtiem ieslodzīto gāja bojā pie nometnes ieņemšanas vai vēlāk nošaujot, tomēr šī sacelšanās ir kļuvusi par simbolu represēto brīvības alkām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu