ES: jaunais Krievijas likums pret nevēlamām NVO ir «satraucošs solis»

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir spēris «satraucošu soli», parakstot likumu, kas paredz aizliegt tādas nevalstiskās organizācijas (NVO), kuras Maskava uzskata par «nevēlamām», svētdien paziņoja Eiropas Savienība (ES).

Šo likumu šonedēļ pieņēma Krievijas parlamenta apakšpalāta Valsts dome. Likums stājās spēkā, kad to sestdien parakstīja Krievijas prezidents.

Jaunais likums paredz, ka jebkura ārvalstu organizācija, kas «ir apdraudējums Krievijas konstitucionālajiem pamatiem, aizsardzības spējām vai drošībai», var tikt atzīta par nevēlamu un aizliegta. Cilvēki, kas strādā «nevēlamās» organizācijās, var saņemt līdz sešu gadu ilgu cietumsodu, un viņiem var tikt liegta iebraukšana Krievijā.

Jaunais likums ir «satraucošs solis ierobežojumu virknē [, kas noteikti] pilsoniskajai sabiedrībai, neatkarīgajiem medijiem un politiskajai opozīcijai,» paziņoja ES ārlietu dienesta preses sekretāre. «Tas ierobežos runas un mediju brīvību, kā arī viedokļu plurālismu,» viņa piebilda.

ES atzīmēja Krievijas prezidenta Cilvēktiesību padomes «negatīvo viedokli» par šo likumu, jo tas arī ir pretrunā Krievijas konstitūcijai.

Izskaidrojot šī likuma projektu, Valsts domes deputāti norādīja uz nepieciešamību apturēt Krievijā strādājošās «destruktīvās organizācijas», kuras var apdraudēt «Krievijas valsts pamatvērtības» un izraisīt «oranžās revolūcijas».

«Nevēlamo» organizāciju sarakstā var nokļūt ne tikai tās, kas strādā Krievijā, un šo grupu sarakstus veidos prokuratūra un Ārlietu ministrija, nevis tiesa.

Cilvēktiesību organizācijas ir nosodījušas šo likumu. Tā kritiķi norāda, ka likuma neskaidrais formulējums var kaitēt arī ārvalstu kompānijām, kas strādā Krievijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu