Vēlēšanās Spānijā labi panākumi jaunajām partijām un radikālajai «Podemos»

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Spānijā municipālajās un reģionālajās vēlēšanas svētdien labus panākumus guvušas divas jaunās partijas - centriskā «Ciudadanos» («Pilsoņi») un kreisi radikālā «Podemos» («Mēs varam»), liecina rezultāti pēc teju visu balsu saskaitīšanas.

Visvairāk balsu - 27% - izcīnījusi valdošā konservatīvā Tautas partija (PP), bet, ļoti iespējams, tā pirmo reizi 20 gados zaudējusi Madrides mēra krēslu.

Spānijas galvaspilsētā, kas līdz šim kalpojusi konservatīvajiem par vienu no atbalsta punktiem, mēra krēslā varētu iesēsties 71 gadu vecā bijusī tiesnese Manuela Karmena, kas pārstāv «Podemos» atbalstīto kustību «Ahora Madrid». Viņa saņēmusi otro lielāko balsu skaitu un varētu izveidot koalīciju ar sociālistiem (PSOE), kas ierindojušies trešajā vietā.

Arī Barselonā cīņā par mēra krēslu visvairāk balsu izcīnījusi kādreizējā protesta kustības «Indignados» aktīviste Ada Kulava.

Vēlēšanu rezultāti liecina, ka divpartiju sistēmai, kas Spānijā izveidojās pēc Fransisko Franko diktatūras pagājušā gadsimta septiņdesmito gadu beigās, tiešām varētu būt pienācis gals.

Lai gan PP un PSOE, kas vēlēšanās ierindojušies otrajā vietā, izdevies izcīnīt lielāko balsu skaitu, abas partijas zaudējušas ievērojamu skaitu vēlētāju jaunajām kustībām un daudzviet nav spējušas izcīnīt vairākumu, tādēļ tām nāksies meklēt koalīcijas partnerus.

«Ciudadanos» un «Podemos» pārstāv tā dēvētos «sašutušos» (spāniski - «Indignados»), protesta kustību, kas Spāniju pārņēma 2011.gadā.

Kādreizējā ielu protestu kustība, kas pārņēma Spānijas pilsētu laukumus, paužot pilsoņu neapmierinātību ar bezdarbu, korupciju un krīzes izraisīto valsts tēriņu apcirpšanu, ir pārtapusi politiskās partijās, kurām pieslējušās neskaitāmas mazākas vietējās «pilsoņu platformas».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu