Mogerīni sola pieprasīt Krievijas aizturētā Igaunijas drošībnieka atbrīvošanu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Savienības (ES) augstā pārstāve ārpolitikā un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni apliecinājusi, ka turpina pieprasīt tūlītēju Krievijas aizturētā Igaunijas Drošības policijas darbinieka Estona Kohvera atbrīvošanu un drošu nogādāšanu Igaunijā.

Mogerīni sniedza atbildi uz vēstuli, kuru aprīlī viņai nosūtīja Eiropas Parlamenta deputāts, bijušais Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Paets un Eiropas Liberāļu un demokrātu apvienības grupas (ALDE) līderis, bijušais Beļģijas premjerministrs Gijs Verhofstats. Atbildē ES augstā pārstāve norādījusi, ka seko līdzi Kohvera, kurš atrodas apcietinājumā Maskavā, situācijas attīstībai un ka ES Ārpolitikas dienests katrā tikšanās reizē ar Krievijas kolēģiem izskata Kohvera gadījumu kā nolaupīšanu un nelikumīgu aizturēšanu, aģentūru BNS informēja Paets.

«Man ir tādas pašas bažas kā jums par Kohvera nolaupīšanu un aizturēšanu, kas ilgst jau deviņus mēnešus. Turpinu pieprasīt tūlītēju Estona Kohvera atbrīvošanu un viņa drošu nogādāšanu dzimtenē,» lasāms Mogerīni atbildē.

Viņa informēja, ka viņas preses pārstāvis ir izplatījis divus paziņojumus par Kohvera jautājumu - 2014.gada septembrī un 2015.gada martā, kuros Mogerīni paudusi bažas saistībā ar Kohvera nolaupīšanu un aizturēšanu, kā arī saistībā ar tiesiskās palīdzības atbilstību un godīgas tiesvedības neesamību.

«ES delegācija Maskavā vairākkārt ir sazinājusies ar Krievijas varas iestādēm, lūdzot paātrināt lietas izskatīšanu. Pēdējo reizi Estona Kohvera jautājums tika izskatīts 17.aprīlī, kad vizītē Maskavu apmeklēja Ārlietu dienesta ģenerālsekretāra vietniece Helga Šmita, kas piedalījās ārlietu ministru vietnieku līmeņa sanāksmē,» klāstīja Mogerīni.

Paets uzsvēra, ka Kohvera nelikumīgā aizturēšana atradīsies pastāvīgā starptautiskās sabiedrības uzmanības lokā līdz pat viņa atbrīvošanai.

Vēstulē abi Eiropas Parlamenta deputāti lūdz Mogerīni apspriest Kohvera nolaupīšanas un nelikumīgas turēšanas apcietinājumā jautājumu visu divpusēju un daudzpusēju tikšanos ar Krievijas amatpersonām laikā un darīt visu, kas viņas spēkos, lai atbrīvotu Igaunijas Drošības policijas darbinieku. Tāpat vēstulē norādīts uz to, ka Kohvera nolaupīšanā Krievijas amatpersonas pārkāpa starptautiskās tiesības, jo Krievijas drošības struktūru darbinieki nelikumīgi iegāja Igaunijas teritorijā un nolaupīja Igaunijas pilsoni.

Jau vēstīts, ka maija vidū Kohvera lieta tika nodota Krievijas Ģenerālprokuratūrai.

Igaunijas Drošības policija iepriekš paziņojusi, ka 5.septembra rītā ap pulksten deviņiem Igaunijas dienvidaustrumos netālu no Luhamā robežkontroles punkta neidentificētas personas no Krievijas nolaupīja Igaunijas Drošības policijas darbinieku Kohveru, kurš vācis informāciju, kas saistīta ar pārrobežu noziedzību, un aizveda viņu uz Krieviju. Pirms nolaupīšanas tika konstatēta iejaukšanās operatīvajos radiosakaros un dūmu granātas raidīšana no Krievijas teritorijas.

Savukārt Krievijas Federālais drošības dienests (FDD) 5.septembrī paziņoja, ka Pleskavas apgabalā pie robežas ar Igauniju aizturējis Igaunijas Drošības policijas darbinieku Kohveru un novērsis aģentūras darbības veikšanu Krievijas teritorijā.

Kohvers atrodas apcietinājumā Maskavā, un viņam ir izvirzītas apsūdzības spiegošanā, valsts robežas pārkāpšanā un šaujamieroča kontrabandā.

Aprīļa sākumā Maskavas Lefortovas rajona tiesa vēl uz diviem mēnešiem pagarināja viņa apcietinājuma termiņa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu