Lietuvas ārlietu ministrs: Jaunievēlētais Polijas prezidents būtiski nekoriģēs ārpolitiku

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Jaunievēlētais Polijas prezidents Andžejs Duda būtiski nekoriģēs ārpolitiku, pirmdien prognozējis Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs.

«Protams, zināmas nianses iespējamas, bet nedomāju, ka varētu būt kādas būtiskas pārmaiņas, tostarp attiecībās ar stratēģisko partneri Lietuvu,» viņa teikto citē «Vz.lt».

Vienlaikus ministrs pieļāvis, ka

lielākas pārmaiņas Polijas politiskajā un ekonomiskajā dzīvē varētu nest šoruden gaidāmās parlamenta vēlēšanas.

Viņš uzsvēris, ka abām kaimiņvalstīm ir svarīgi uzturēt attiecības drošības un enerģētikas jomā, un atgādinājis, ka jau šogad jāpabeidz energosistēmu starpsavienojums, bet pēc dažiem gadiem - arī gāzesvadu starpsavienojums.

Prezidente Daļa Grībauskaite apsveikusi Dudu ar ievēlēšanu un uzsvērusi, ka Lietuva ir gatava sadarboties ar Poliju visos jautājumos, kas svarīgi reģionam un visai Eiropai.

Tikmēr Seima opozīcijas līderis Andrjus Kubiļus izteicis cerības, ka Dudas ievēlēšana iezīmēs pavērsienu Polijas ārpolitikas stratēģijā.

«Ceru, ka jaunais Polijas prezidents atgriezīsies pie agrākās [nelaiķa prezidenta] Leha Kačiņska stratēģiskās līnijas, ka Polijai dabiski piedien reģiona ģeopolitiskā līdera loma, rūpējoties par visa reģiona ģeopolitisko drošību. Tas būtu ļoti svarīgi mums visiem, ieskaitot Lietuvu,» viņš izteicies.

Viņš piebildis, ka Polijas vadība, īpaši pašreizējais parlamenta spīkers un bijušais ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis, līdz šim galveno uzmanību pievērsusi centieniem nostiprināties Eiropas lielāko valstu vidū, nevis rūpēm par Viduseiropas un Austrumeiropas ģeopolitisko drošību.

«No šādas vīzijas cietusi arī Lietuva, jo Polijas politiskajā elitē veidojās bīstams aizkaitinājums - sak, kādēļ mēs, «mazie», neklausām «lielo» Poliju,» sacījis deputāts.

Kubiļus izteicis cerību, ka jaunajam Polijas prezidentam būs labāk saprotamas arī lietuviešu bažas, ka «daži Lietuvas poļu politiskie līderi svarīgos ģeopolitiskajos jautājumos drīzāk atbalsta Kremļa, nevis Polijas nostāju». «Būtu jābūt tā, ka tas rūp ne tikai mums, bet arī Varšavai. Līdz šim tā ļoti pietrūcis,» viņš uzsvēris.

Kā ziņots, saskaņā ar pirmdien izplatītajiem oficiālajiem Polijas prezidenta vēlēšanu rezultātiem konservatīvās opozīcijas partijas «Likums un taisnīgums «(PiS) kandidāts Duda uzvarējis vēlēšanu otrajā kārtā ar 51,55% balsu, pārspējot pašreizējo prezidentu Broņislavu Komorovski.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu