Kemerons sāk diplomātisko ofensīvu ES reformu īstenošanai

LETA/EUOBSERVER
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Lielbritānijas premjerministrs, pirmdien uzņemot Eiropas Komisijas (EK) prezidentu Žanu Klodu Junkeru, ievadīja diplomātiskās ofensīvas nedēļu, sākot sarunas par Lielbritānijas un Eiropas Savienības (ES) attiecību pārskatīšanu.

Kā teikts Dauningstrītas izplatītajā paziņojumā, Deivids Kemerons tikšanās laikā uzsvēra, ka «britu tauta nav apmierināta ar «status quo» un uzskata, ka ES ir jāmainās, lai labāk reaģētu uz tās rūpēm».

Savukārt Junkers norādījis, ka «vēlas rast Apvienotajai Karalistei godīgu darījumu un centīsies palīdzēt».

Abi politiķi pārrunājuši ES problēmas «gaisotnē, kas mudina uz risinājumu rašanu šīm problēmām», teikts Lielbritānijas premjerministra kancelejas izplatītajā paziņojumā.

Kemerons, kura vadītie konservatīvie maijā notikušajās vēlēšanās negaidot izcīnīja parlamentā absolūto vairākumu, ir apsolījis panākt Lielbritānijas attiecību pārskatīšanu ar Briseli un pēc tam līdz 2017.gada beigām sarīkot referendumu par turpmāko dalību ES.

Ceturtdien viņam iecerēta tikšanās ar Dānijas premjerministri Helli Torningu-Šmitu, Nīderlandes valdības vadītāju Marku Ruti un Francijas prezidentu Fransuā Olandu.

Dienu vēlāk Kemerons Varšavā tiksies ar savu poļu kolēģi Evu Kopaču, bet pēc tam dosies uz Berlīni, lai tiktos ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli.

Viņa mērķis ar sākotnēji pārrunāt ES reformas ar ietekmīgāko dalībvalstu līderiem pirms jūnija beigās gaidāmā kārtējā ES samita.

Kemerons jau paziņojis, ka izmantos katru dalībvalstu vadītāju galotņu sanāksmi, lai runātu par savu reformu plānu.

Taču šķiet, ka Berlīne un Parīze grasās jūnija samitā iesniegt pašas savu plānu, kas faktiski būtu vērsts Kemerona iecerētajām reformām pretējā virzienā, paredzot tālāku Eiropas integrāciju.

Kā vēsta franču laikraksts «Le Monde», Vācija un Francija esot sagatavojušas dokumentu, kas paredz ciešāku eirozonas valstu tuvināšanos.

Šīs eirozonas reformas paredzēts īstenot bez jaunu līgumu slēgšanas, kā arī neatverot pašreizējos ES līgumus to grozīšanai, ko vēlas panākt Kemerons.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu