EK nāks klajā ar bēgļu uzņemšanas kvotu plāna jaunu versiju

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Eiropas Komisija trešdien nāks klajā ar nelegālo migrantu uzņemšanas kvotu plāna jaunu versiju, lai panāktu, ka Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis vienmērīgāk sadalīs migrantu plūsmu, kas pāri Vidusjūrai dodas uz Eiropu. Šo uzdevumu risināt īpaši apgrūtina tas, ka Baltijas valstis, Čehija, Lielbritānija, Polija un Ungārija ir pret obligātas migrantu uzņemšanas kvotas noteikšanu.

Briselē ieradīsies arī ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns, kurš otrdien aicināja Eiropu darīt vairāk, lai palīdzētu nelegālajiem migrantiem. ES ir mēģinājusi panākt ANO Drošības padomes piekrišanu jūras spēku operācijas sākšanai pret cilvēku kontrabandistiem Lībijā.

EK aicinās dalībvalstis uzņemt desmitiem tūkstošu patvēruma meklētāju, kuri pāri jūrai ierodas Itālijā, Grieķijā un Maltā.

«Ierosinājums nav perfekts, bet tas ir milzīgs solis uz priekšu, jo ar to tiek ieviests solidaritātes princips,» otrdien paziņoja ES augstā pārstāve ārlietu un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni.

«Mums ir jāveido vienprātība» par patvēruma meklētāju uzņemšanas priekšlikumu, «lai [ES valstu] iekšlietu ministri varētu to pieņemt» ar vienkāršu balsu vairākumu, 16.jūnijā tiekoties Luksemburgā, piebilda Mogerīni.

Migrantu sadales mehānisms, kuru ir ierosinājis ES iekšlietu komisārs Dimitris Avramopuls, paredz migrantu sadali starp ES dalībvalstīm pēc četriem kritērijiem: iekšzemes kopprodukta (IKP), iedzīvotāju skaita, bezdarba līmeņa un jau reģistrēto patvēruma pieprasījumu skaita attiecīgajā valstī.

Migrantu uzņemšanas plāna mērķis ir iespēja pārvietot uz citām valstīm cilvēkus, kuri var pretendēt uz starptautisku aizsardzību. Ar to tiktu apieti noteikumi, kas paredz, ka patvēruma meklētāji jāuzņem tām ES valstīm, kurās viņi ieradušies vispirms.

ANO Starptautiskā jūrniecības organizācija aprīļa beigās brīdināja, ka apmēram pusmiljons nelegālu migrantu varētu mēģināt šķērsot Vidusjūru.

ES priekšlikums par migrantu sadali attieksies tikai uz jauniem migrantiem, kas ieradīsies ES no šī gada jūlija. Ziņu avoti ES aprindās ir izteikušies, ka starp dalībvalstīm tiktu sadalīti tikai nedaudz vairāk par 40 tūkstošiem cilvēku, galvenokārt patvēruma meklētāji no Sīrijas un Eritrejas.

Itālijai vienai būs jātiek galā ar 80 tūkstošiem migrantu un patvēruma meklētāju, kas jau ieradušies šajā valstī un izmitināti migrantu uzņemšanas centros.

Francija ir paziņojusi, ka ir gatava pieņemt patvēruma meklētāju, kuriem tiešām nepieciešama aizsardzība, pagaidu sadales mehānismu Eiropas Savienībā. Francija tomēr uzsvērusi, ka ir pret kvotu noteikšanu attiecībā uz patvēruma pieprasījumiem.

Ir gaidāms, ka EK trešdien arī ieteiks dalībvalstīm izmitināt savā teritorijā nākamo divu gadu laikā apmēram 20 tūkstošus bēgļu, galvenokārt no Sīrijas.

EK arī plāno ieviest bēgļu sadales mehānismu, bet uz brīvprātības pamatiem, jo pēc tā noteiktās kvotas būtu pārāk augstas dažām dalībvalstīm.

Polijas premjerministre Eva Kopača otrdien paziņoja, ka Polija uzņems 60 kristiešu bēgļu ģimenes no Sīrijas. Balstoties uz bēgļu sadales mehānismu, Polijai būtu jāuzņem 962 no 20 tūkstošiem bēgļu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu