Ukrainai sāk trūkt medikamentu HIV ārstēšanai

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: GATIS DIEZIŅŠ / LETA

Grupa ar HIV inficētu ukraiņu trešdien brīdināja, ka tūkstošiem cilvēku varētu mirt, jo kara plosītajai valstij sāk trūkt medikamentu AIDS izraisošā vīrusa ārstēšanai.

Aktīvistu organizētas protesta akcijas laikā pie valdības ēkas Kijevas centrā tika iezīmēta simboliska jauna kapsēta.

«Mēs aicinām premjerministru un Ukrainas valdību novērst šo katastrofu,» sacīja protestu koordinators Volodimirs Žovtjaks.

«Pēc visiem aprēķiniem, medikamenti, kurus lieto 30 000 ar HIV inficētu cilvēku, beigsies pēc trīs nedēļām,» brīdināja Žovtjaks.

Aktīvisti problēmu saista ar pagājušajā gadā pieņemto likumu, kas atļauj zāļu piegādātājiem saņemt pilnu priekšapmaksu par medikamentiem, kurus tie var nepiegādāt pat sešus mēnešus.

Ukrainas ar HIV un AIDS dzīvojošo cilvēku organizācija norādīja, ka likuma dēļ medikamenti, kuriem bija jāpienāk klīnikās līdz 2014.gada beigām, varētu tās nesasniegt līdz pat 10.jūnijam.

Veselības ministrs Aleksandrs Kvitašvili valdībai sacīja, ka zina par problēmu un krīzi cenšas novērst sadarbībā ar starptautiskajām humānās palīdzības organizācijām.

«Mums ir nepieciešamais līdz jūnija beigām,» apgalvoja Kvitašvili. «Zāļu kompānijām noteiktais piegādes termiņš ir 19.jūnijs,» skaidroja ministrs.

Pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem, Ukraina piedzīvo vissmagāko HIV epidēmiju Eiropā. Organizācija ziņo par 230 000 inficēšanās gadījumiem ar HIV cilvēkiem, sākot ar 15 gadu vecumu.

Ukrainas statistika liecina, ka valsts apmaksātai ārstēšanai līdz 1.aprīlim bija reģistrēti 124 000 HIV pacientu. Šā gada pirmajos četros mēnešos veselības organizācijas reģistrējušas 4563 jaunus gadījumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu